Блинкен пристигна в Тел Авив. Ще настоява Хамас да освободи взетите заложници

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Израел в знак на подкрепа след смъртоносните атаки на Хамас през уикенда, предава BBC. Очаква се Блинкен да поиска освобождаването на заложниците, отвлечени от Хамас, сред които има и американски граждани.

Дипломат №1 на Съединените щати също така ще призове към сдържаност и ще се стреми да осигури безопасно евакуиране на цивилното население на Ивицата Газа преди евентуална израелска сухопътна офанзива.

Най-малко 1200 израелци загинаха при нападението на Хамас, а над 1100 палестинци при последвалите въздушни удари на Израел в Ивицата Газа.

До сега е известно, че в Израел са загинали и около 20 американски граждани.

Хамас, която е обявена за терористична организация от САЩ, взе за заложници около 150 души, когато в събота нейни бойци пробиха граничната ограда на няколко места в Ивицата Газа и започнаха най-сериозната трансгранична атака, с която Израел се е сблъсквал от десетилетия насам.

В четвъртък Антъни Блинкен да се срещне с израелския президент Исаак Херцог и с министър-председателя Бенямин Нетаняху. В петък той ще се срещне с палестинския президент Махмуд Абас и йорданския крал Абдула в Аман, столицата на Йордания.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!