Благодатният огън слезе в Йерусалим в храма на Божи гроб

Благодатният огън слезе в Йерусалим в храма на Божи гроб. Йерусалимският патриарх Теофил III излезе от Кувуклията, в която се помоли за слизането на огъня, и започна да го раздава на вярващите в храма.

Чудото на слизането на Благодатния огън се случва в навечерието на празника Възкресение Христово.

През цялата история никой не е успял да разкрие тайната на слизането на Благодатния огън, въпреки многобройните опити. Благодатният огън символизира светлината на Възкресението Христово, вярващите го смятат за светиня.

През 2024 г. Великден се празнува на 5 май. Огънят се появява в църквата на Божи гроб в Йерусалим, която е издигната над мястото, където Иисус Христос е бил разпнат, положен в гробница, където и възкръсва.

Благодатният огън от Йерусалим ще пристигн тази година в Русе от Румъния. Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум.

„Тъй като няма да има делегация на Българската православна църква в Йерусалим, ние ще използваме близостта си с Румънската църква“, съобщи по-рано епископа.

Той обясни, че Румънската църква предвижда да вземе Благодатния огън от Йерусалим. Така свещеници от Русенската митрополия ще пътуват до град Букурещ. Там те ще получат частица от Благодатния огън.

По традиция Русенската митрополия взима Благодатния огън от румънския град Гюргево, а причината за това е близостта на тези градове.

Източник: Фокус

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!