Бившият шеф на MИ6 с неочаквани признания за ситуацията в Европа

от Лазар Лазаров

В момента сме във война. Това заяви бившият началник  на британското разузнаване MI6 Ричард Диърлав в интервю за Politico.

Ричард Диърлав, бившият шеф на британската шпионска агенция МИ6, никога не е бил този, който да нанася удари, посочва изданието.

Едва миналата година той разкритикува „изтъкнатите членове на собствения ни елит“ за това, че „вършат работата на нашите врагове за тях “, като „се застъпват за Huawei“ и „отказват да публикуват сериозно научно изследване, което поставя под въпрос китайския наратив за произхода“ на Ковид-19. Така че не може да се очаква, че той ще се отнася към Германия с детски ръкавици след извънредното руско прихващане на предполагаем таен разговор между началника на военновъздушните сили на страната и трима негови подчинени.

Всъщност бившият топ шпионин не се съгласява с това: „Знаете също толкова добре, колкото и аз, че техните резултати (на Германия бел.ред.) в областта на сигурността са ужасни. Всъщност това е доста шокиращо, отсича Диърлав пред Politico.

„Ангела Меркел беше известна с непринудеността, управлявайки Германия от мобилен телефон. Така че можете да сте сигурни, че руснаците я слушат – и вероятно все още го правят. Мисля, че проблемът с Германия е, че сега тя е темпераментно пацифистка и никога не е приемала на сериозно сигурността“, добавя той.

Но Германия не е единственият източник на тревога за 79-годишния Диърлав. Той също така се тревожи за цялостното състояние на неготовност и нестабилност на Запада.

Що се отнася до Обединеното кралство, Диърлав установява разминаване между думите и действията, между предупрежденията – като изявлението на държавния секретар по отбраната Грант Шапс, че Великобритания трябва да реши „дали да се предаде пред морето от проблеми, или да направи всичко възможно, за да възпре опасността“ – и реалното предприемане на ефективни стъпки за подготовка. „Ако спрете някого на улицата тук, във Великобритания, и го попитате дали смята, че Великобритания е във война, той ще ви погледне като луд“, отбелязва Диърлав. „Но ние сме във война – участваме в сива война с Русия и аз се опитвам да напомня на хората за това.“

Той също така заявява пред “ Politico“, че „зад кулисите се случват доста неща“ по отношение на „хората, които говорят с хората от националната сигурност на Тръмп“, за да ги накарат да разберат значението на НАТО. „Не мисля, че това е загубена кауза“, добавя той.

Има обаче едно нещо, което определено му харесва в Тръмп – неговата непредсказуемост. „Принципът на възпиране наистина се основава на несигурността и на това, че не можеш да отгатнеш какво ще направи противникът ти. И искам да кажа, че по отношение на отгатването на това, което Тръмп ще направи, той има възпиращ ефект, защото никога не можеш да бъдеш сигурен какво ще направи след това“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!