Бившият съветник на Зеленски: Помисли си, че управлява света

Високомерието на украинския президент Володимир Зеленски създава проблеми със съюзниците на Киев и той смята, че тъй като страната му е във война, може да направи всичко, твърди негов бивш съветник Олексий Арестович.

В бомбастично интервю за полския новинарски сайт dorzeczy.pl Олексий Арестович удря бившия си шеф за все по-властното му поведение и смята, че е станал жертва на мания за величие и убеденост, че е всемогъщ.

Арестович дава за пример реакцията на Зеленски по повод продължаващия дипломатически конфликт за украинско зърно, като обвинява президентската канцелария (на Зеленски), че „се държи така, сякаш има решаващ глас в Европейския съюз, а не като страна, която се стреми да се присъедини към блока

Бившият съветник, който сам е възможен кандидат на евентуални бъдещи президентски избори в Украйна, изразява опасенията си, че Зеленски „се е заблудил, че сега управлява света

Дипломацията му се концентрира върху поставянето на искания и използването на морален шантаж, за да твърди, че Украйна се бори за Запада“ – каза Арестович, според когото тази тактика може да е била успешна в началото на конфликта, но вече не е ефективна.

Западът все повече се дразни от арогантността на Украйна„, добави той.

Арестович твърди, че поведението на Зеленски е довело до напрежение сред най-близките съюзници на Киев, включително Полша и Румъния, а отношенията му със САЩ и Великобритания също са се охладили.

Западът ще продължи да подкрепя Украйна, защото това е в негов интерес, но може да спре да подкрепя сегашното украинско правителство и да подкрепи алтернативно, предупреди той.

Въпреки това Арестович отхвърли аргумента, че Украйна се е сговорила с Германия срещу Полша, а че страната му няма ясна външна политика под ръководството на Зеленски.

Украйна иска Германия да бъде противовес на Русия и затова подкрепя амбициите ѝ да получи постоянно място в Съвета за сигурност на ООН, обяснява бившият съветник пред полската медия.

Той също така заяви, че подкрепя създаването на тесен съюз за сигурност между Украйна и Полша, като твърди, че двете страни заедно биха били в състояние да осигурят сигурността на Европа поради размера на армиите си, но пояснява, че това би било възможно само след като Украйна спечели войната си с Русия.

Като се спря на продължаващия конфликт, Арестович похвали неотдавнашната украинска контраофанзива, която според него е успяла да засегне руските сили, но признава, че не е довела до значителни териториални придобивки и е била с цената на тежки украински жертви. Той призова Украйна да се окопае за зимата в очакване на затихване на западната помощ и предупреди, че украинската икономика не е в състояние да понесе сегашните разходи за войната.

Ето защо Арестович подкрепя плана на Кисинджър за приемане на териториален мораториум за няколко години в замяна на членство в НАТО. По този начин Украйна може да възстанови икономиката си и да изчака промяната в Русия. Той е убеден, че с нарастването на съзнанието за смъртта на все повече млади мъже по фронтовете ентусиазмът за продължаване на войната в Русия ще намалее.

Той отрича, че войната в Украйна е война между Русия, която защитава консервативните ценности, и Украйна, която защитава западните либерални ценности. Според него руският консерватизъм се ограничава до хомофобията, подхранвана от популярната руска криминална субкултура, в която гейовете са мразени.

Но той признава, че украинските стъпки, като подписването на Истанбулската конвенция с нейната джендър идеология и назначаването на транссексуално лице за говорител на териториалната армия, са отблъснали консервативното мнение в САЩ. Той също така заяви, че Украйна е силно религиозна страна – 78% от нея заявяват, че вярват в Бог.

Арестович изрази готовност да започне диалог с руската опозиция и напомни, че в Украйна има милиони рускоговорящи, които страната не бива да се стреми да отчуждава.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече