Бивша служителка на Навална с подробности за… близките контакти на шефката ѝ. ВИДЕО

Анна Гончар, представяща се за бивша служителка във Фонда за борба с корупцията (основан от починалия преди дни в затвора руски опозиционер Алексей Навални) и лична асистентка на съпругата на Навални, разкрива меко казано чувствителна информация за бившата си шефка.

Видео с разказа на Анна Гончар бе публикувано в Телеграм канала на Соловьов вчера, 17 февруари. 

Проверка на КритичноБГ установи обаче, че казаното от Гончар е било публикувано в редица други малки руски медии преди повече от 10 дни.

В едно от изданията Pravda-fr.com, видеото с преразказ в текст е качено още на 5 февруари, т.е. преди  Навални да почине в затвора. 

Обръщаме внимание, че не става ясно нито, кога е публикувано въпросното видео за първи път в социалните мрежи от представящата се за служителка във ФБК, нито, дали наистина Гончар е работила там.

Гончар твърди, че Юлия Навална е била в особено близки отношения със „спонсори и журналисти в замяна на материална и информационна подкрепа“, пишат медиите.

Тя споменава за близост на Навална с руския бизнесмен Евгений Чичваркин през 2021 г., и бивш съсобственик на компанията „Евросет“.

Проверка на КритичноБГ установи, че фирмата, основана от Чичваркин през 1997 г. става по-късно най-голямата верига за продажба на мобилни телефони в Русия.

Също така, според Гончар, Юлия е била в също толкова близки отношения и с българския журналист и ръководител на разследващата група „Белингкат“ Христо Грозев. Като доказателство Гончар предоставя билети от съвместните им пътувания и снимки на двамата.

(Критично обръща внимание, че въпросните билети могат да са евтин фалшификат направен на Фотошоп.) 

По думите ѝ, заедно двамата са имали ваканции във Франция, което даже и да е така пак не доказва, че двамата имат непременно по-близки отношения отвъд приятелство.

Бившата служителка разказва, че заради случващото се около шефката ѝ окончателно се е разочаровала от работата си във Фонда.

КритичноБГ провери и снимките, които Гончар привежда във видеото. На тях жената прилича много на Юлия Навална.

На едната от двете фотографии във видеото, която е качена за заглавна на настоящата новина, се вижда ръка на дясното рамо на Навална, която няма как да е на българския журналист Христо Грозев, който видимо е събрал ръцете си зад гърба.

Макар и с лошо качество, открихме снимка, която вероятно е оригинал и на която позират тримата – Христо Грозев и Алексей Навални, прегърнал съпругата си Юлия. Тя е в средата между двамата. За съжаление фотографията е качена в интернет с много ниско качество и няма как и за нея да сме сигурни, че не е фалшификат.

Втората снимка на която се виждат българския журналист и жена, която прилича на съпругата на руския опозиционер е вероятно от публично събитие. 

Критично не успя да намери в интернет пространството съвпадения с въпросната фотография, освен в Телеграм канала на Соловьов от вчера, за което писахме в началото на новината и във въпросното видео. 

И не на последно място, обръщаме внимание, че с напредването на технологиите не бива да се изключва  снимките между приличащата на Навална и Грозев да са фалшификация, а цялата история с жената, която се представя за бивша служителка на Навална да не почива на истината, и по същество да е руска дезинформация.

От редакцията сме убедени, че независимо дали дезинформацията идва от Запад или от Русия няма никаква разлика. 

Изводите оставяме на вас.

КритичноБГ изразява готовност да публикува позиция на българския журналист Христо Грозев, ако бъде изпратена на посочената ни електронна поща в сайта.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!