Бивш съветник на Пентагона: Помощта за Киев предизвика раздор в Запада

от Лазар Лазаров

Помощта на западните страни за режима в Киев предизвика разцепление в редиците на съюзниците от НАТО. Това заяви на бившият анализатор на Пентагона, пенсионираният подполковник Карен Квятковски, предаде Известия.

„Западната помощ доведе до разцепление в НАТО. Това увеличи риска от ескалация и заглуши разумните и миролюбиви гласове“, отбеляза тя по време на реч на заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано от Руската федерация относно доставките на западно оръжие за Киев.

Повечето държави не смятат, че има нужда от продължаване на военните действия в Украйна, подчерта Квятковски.

Тя заяви, че САЩ и страните от НАТО „гледат на окървавената Украйна и казват, че тя трябва да се бори по-силно, да умира по-смело“, но „никой в Украйна и в по-голямата част от света“ не смята, че това е добър съвет, защото „той не работи“.

Известия припомня, че по-рано, на 10 април, наскоро встъпилият в длъжност президент на Финландия Александър Стуб призова Европа да се откаже от войнствените думи по адрес на Русия и да се концентрира върху подобряването на военния си потенциал.

На 3 април генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви необходимостта военните доставки на блока за режима в Киев да станат задължителни, а не доброволни.

Критично припомня, че по-рано американският полковник в оставка и бивш съветник на Пентагона, Дъглас Макгрегър,  заяви, че отказът на Съединените щати да преговарят с Русия обрича украинската нация на гибел. Нито Европа, нито Америка разполагат с необходимите сухопътни сили, с които да се изправят в битка срещу руската военна мощ, смята той. Според него предстои мощна руска офанзива през лятото, която най-накрая ще сложи край на войната при условията на Москва.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!