Ген. Ричард Барънс призна: „Украйна може да загуби войната още тази година“. Прогнозира ходовете на Русия

от Лазар Лазаров

Украйна е изложена на „сериозен риск“ да се наложи да признае поражението си от Русия тази година. Това заяви бившият командир на Обединеното командване на силите на Обединеното кралство, генерал сър Ричард Барънс, предаде Modernity.

Бившият ръководител на Стратегическото командване (StratCom) на Великобритания, отправи предупреждението си в интервю за британската обществена медия BBC.

По думите на Барънс песимизмът започва да се проявява сред населението, което поражда общо неразположение и усещане, че Украйна „не може да спечели“. „И когато се стигне дотам, защо хората ще искат да се бият и да умират повече, само за да защитават незащитимото?“ — пита Барънс.

Въпреки разгръщането на огромни ресурси и жива сила, за да се опита да завземе територия, Украйна до голяма степен претърпя неуспех и очаквана руска офанзива през лятото може да бележи началото на края, отбеляза Барънс.

„По някое време това лято очакваме да видим голяма руска офанзива с цел да се постигне нещо повече от настъпление с незначителни успехи, за да се направи просто опит за пробив на украинските линии“, коментира той.

Генералът предупреди, че Русия превъзхожда Украйна в съотношение пет към едно по отношение на артилерията и боеприпасите, както и броя на войниците. Това гарантира, че украинската фронтова линия в източната част на страната „се разбива“.

„И ако това се случи, рискуваме руските сили да пробият и да навлязат в райони на Украйна, където украинските въоръжени сили няма да могат да ги спрат“, допълни Барънс.

Modernity припомня, че по-рано този месец, съветникът на Държавния департамент на САЩ Едуард Лютвак заяви, че страните от НАТО ще трябва да изпратят войници в Украйна или да „приемат катастрофално поражение“ и че Великобритания и Франция вече се подготвят да за това.

От своя страна украинският президент Владимир Зеленски наскоро подписа нов закон, който намалява наборната възраст в Украйна от 27 на 25 години преди предстоящата лятна офанзива на Русия. Средната възраст във ВСУ сега е над 40 години – същата като в руската армия, което подчертава опустошителната кървава баня, която този конфликт представлява и за двете страни.

Критично припомня, че по-рано бившият офицер от разузнаването на Корпуса на морската пехота на САЩ (MCC), Скот Ритър, заяви, че Русия може да унищожи армиите на страните от НАТО по всяко време, тъй като те не могат да се обединят в една сила.

Преди това  френският вестник Le Figaro  писа, че  ситуацията на фронта не е в полза на Киев и затова на Запад отново се обсъжда възможността за поражение на Украйна. Както отбелязва вестникът, смъртоносният характер на боевете, дължащ се на добрата видимост на бойното поле и точността на стрелбата, прави всяка офанзива трудоемка и способна да доведе до големи загуби. В тази ситуация, която забавя хода на конфликта, позицията на Киев става все по-несигурна.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

 

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!