Bild: В бюджета на Германия липсват 5 млрд. евро за подпомагане на Украйна

В проектобюджета на Германия за 2024 г. не са включени 5 млрд. евро за военна помощ за Украйна. Това съобщи в неделния си брой германският вестник Bild.

Според изданието Министерството на финансите е заделило само 4 млрд. евро за помощ за Украйна. От тях 3,1 млрд. евро ще бъдат заделени за вече обещани мерки, 770 млн. евро са запазени за помощ чрез германското външно министерство, а 120 млн. евро остават за нови военни доставки.

В същото време германското Министерство на отбраната очаква нуждите на Украйна през следващата година да струват 5,22 млрд. евро. В тази сума агенцията иска да включи доставките на оборудване за противовъздушна отбрана, бронирани превозни средства, военно обучение, защитно оборудване, ремонт на резервни части и логистика. В бюджета не са включени и 525 млн. евро за подмяна на унищоженото оборудване.

Федералният бюджет ще бъде финализиран в средата на ноември. Дотогава се очакват тежки преговори в правителството, пише вестникът. Депутатът от Бундестага Андреас Шварц призова министъра на финансите Кристиан Линднер да намери необходимите средства.

„Трябва да удържим на думата си. Не бива да се случва така, че да изчерпваме финансовите си възможности, когато става дума за помощ на Украйна през следващата година. Линднер е длъжен да предостави на Украйна допълнителни милиарди до финализирането на бюджета. Украйна трябва да може да разчита на обещанията на Германия“, каза политикът.

На 19 октомври, германският канцлер Олаф Шолц обеща на Украйна пакет от помощи за предстоящия зимен сезон, както и нови оръжейни доставки, включващи „всичко необходимо за противовъздушна отбрана“.

В същото време на 12 октомври вестник Politico отбелязва, че нежеланието на Шолц да достави на Украйна ракети с далечен обсег по примера на подобни доставки от Великобритания и Франция предизвиква ярост в Киев. Според авторите на материала обаче колебанията на Берлин по този въпрос имат основание. Канцлерът се опасява, че поради по-голямата ефективност на Taurus в сравнение с англо-френския му аналог, Киев ще започне да ги използва за нанасяне на удари по Кримския мост.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!