Компания на Бил Гейтс измисли масло и мляко от CO2. Той: Като истински са и са еко. Почва „да произвежда“ и месо

„Стартъп твърди, че маслото, произведено от въглероден диоксид, а не от краве мляко, е с вкус на „истинско“ масло.“ Стига се дотам, че обществеността се убеждава, че продуктите, произведени от „въздух“, са също толкова добри, колкото и естествените.

Това става ясно от статия на The Guardian. Оказва се, че подкрепяният от Бил Гейтс калифорнийски стартъп Savor е разработил технология за производство на мазнини, мляко, масло, сладолед и дори месо от въглероден диоксид и вода. КритичноБГ представя превод на статията без редакционна намеса: 

Масло, произведено от въздух вместо от крави? Базиран в Калифорния стартъп твърди, че е разработил сложен процес, който елиминира нуждата от животни, като същевременно прави неговата безмлечна алтернатива също толкова вкусна.

Компанията Savor, подкрепена от милиардера на Microsoft Бил Гейтс, експериментира със създаването на безмлечни алтернативи на сладоледа, сиренето и млякото, като използва термохимичен процес, който позволява да се изграждат мастни молекули, създавайки вериги от въглероден диоксид, водород и кислород. Сега компанията обяви нова алтернатива на маслото без животински произход.

Намаляването на консумацията на месо и млечни продукти е един от основните начини, по които човечеството може да намали въздействието си върху околната среда, тъй като животновъдството е значителен източник на парникови газове, а Savor твърди, че нейните продукти ще имат значително по-малък въглероден отпечатък от тези на животинска основа.

„Маслото“ би могло да съдържа по-малко от 0,8 g CO2 еквивалент на калория. Стандартният климатичен отпечатък на истинско безсолно масло с 80 % мазнини е приблизително 2,4 g CO2 еквивалент на калория.

Катлийн Александър, главен изпълнителен директор на Savor, заяви: „Понастоящем сме в предкомерсиална фаза и работим по регулаторното одобрение, за да можем да продаваме нашето масло. Не очакваме да можем да пристъпим към каквито и да било продажби поне до 2025 г.“

През последните години алтернативите на месото и млечните продукти стават все по-популярни, но някои от тях не се отличават с добър вкус.

Savor твърди, че вкусът на нейното масло е по-прецизен.

„Досега сме имали неофициални дегустационни панели с десетки хора“, казва Александър. „Очакваме да направим по-официален панел като част от усилията ни за комерсиализация и увеличаване на мащаба.“

Въпросът сега е дали купувачите ще приемат такива синтетични мазнини. Да се накарат хората да се откажат от любимите си млечни и месни продукти заради по-„експериментални“ храни може да се окаже предизвикателство.

Като се застъпва за инициативата в онлайн блог, Гейтс пише:

„Идеята за преминаване към лабораторно произведени мазнини и масла може да изглежда странна на пръв поглед. Но техният потенциал да намалят значително въглеродния ни отпечатък е огромен. Като използваме доказани технологии и процеси, ние се приближаваме с още една стъпка към постигането на нашите цели в областта на климата.

„Процесът не отделя никакви парникови газове, не използва земеделска земя и по-малко от една хилядна от водата, която се използва в традиционното земеделие. И най-важното, вкусът му е наистина добър – като на истински“, пише Гейтс.

По данни на Организацията на ООН по прехрана и земеделие животновъдната индустрия, която обхваща цялото млечно и месно земеделие, е отговорна за 14,5 % от световните емисии на парникови газове.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!