И Байдън при стачкуващите, ден преди Тръмп

Във вторник, 26 септември, президентът на САЩ Джо Байдън ще пътува до Мичиган, за да се срещне със стачкуващите работници в автомобилната индустрия в Детройт, като по този начин ще се окаже в центъра на спора, който противопоставя хората от работническата общност на големите производители, пише „Ройтерс“.

Байдън се възприема като президент, подкрепящ профсъюзите, и посещението му в щата, ден преди планираното посещение на бившия президент Доналд Тръмп, ще подчертае подкрепата му за правото на профсъюзните работници да предприемат действия и да участват в колективни преговори.

„Във вторник ще отида в Мичиган, за да се присъединя към протеста и да бъда солидарен с мъжете и жените от Профсъюза на автомобилните работница (UAW), които се борят за справедлив дял от стойността, за чието създаване са помогнали“, заяви Байдън в петък в публикация в X, социалната медийна платформа, известна преди като Twitter. „Време е за справедливо за всички споразумение, което да запази американското автомобилно производство и добре платените работни места за работниците на UAW.“

Байдън, се кандидатира за преизбиране през 2024 г. и вероятно ще се изправи срещу Тръмп, който е основен претендент за президентската номинация на републиканците. Говорител на кампанията на Тръмп заяви, че пътуването на Байдън до Мичиган ще бъде „евтина фотосесия“.

„Единствената причина, поради която Байдън отива в Мичиган във вторник, е, че президентът Тръмп обяви, че ще отиде в сряда“, се казва в изявление на щаба на Тръмп късно в петък.

В петък от UAW поканиха Байдън да посети работниците на протеста и заявиха, че ще разширят стачката си в Детройт до центровете за дистрибуция на части в САЩ на General Motors и Chrysler Stellantis. Профсъюзът заяви, че е постигнала реален напредък в преговорите с Ford Motor Company.

Много рядко се случва действащ президент да посещава стачкуващи„, каза Джереми Сури, историк и изследовател на президентската институция в Тексаския университет в Остин. Той добави, че дори проработническият президент демократ Джими Картър никога не е посещавал стачници. „Това ще бъде голяма, голяма промяна за Байдън, който ще идентифицира президентството със стачкуващите работници, вместо да застане на страната на индустрията или да остане настрана.“

Множество профсъюзи вече подкрепиха преизбирането на Байдън, но от UAW засега се въздържат да дават подкрепа на който и да е кандидат. Байдън заяви, че автомобилопроизводителите трябва да „направят повече, за да гарантират, че рекордните корпоративни печалби означават и рекордни договори за работниците“, повтаряйки така казаното от профсъюзните лидери.

И трите детройтски предприятия, и UAW имат голям интерес от решенията и федералната политика. Производителите на автомобили разчитат на Вашингтон за милиарди долари субсидии за производството на електрически превозни средства. Те преговарят с администрацията на Байдън относно бъдещите правила за емисиите, които изискват преминаване към електрически превозни средства, което според индустрията ще бъде твърде бързо и твърде скъпо.

Същевременно профсъюзът се опасява, че преходът към електрически превозни средства ще означава загуба на работни места, тъй като за производството на тези превозни средства са необходими по-малко части.

Тръмп планира да пътува до Детройт, за да говори на митинг, обявен за автомобилните работници, тъй като се опитва да си върне някои избиратели от работническата класа, които преминаха на страната на Байдън на предишните избори през 2020 г. Тръмп не е обявил дали ще посети стачниците.

Последният президент на САЩ, който е показал такава подкрепа за стачкуващи работници, вероятно е бил Теодор Рузвелт – каза Сури. През 1902 г. Рузвелт кани стачкуващите работници от въглищните мини в Белия дом заедно с правителствени служители и ръководството, загрижени, че страната е изправена пред недостиг на въглища. В навечерието на прецедентната среща Рузвелт, подобно на Байдън, се оказва с малко лостове за преговори.

„Буквално няма нищо, което националното правителство може да направи“, оплаква се Рузвелт на американския сенатор Хенри Кабот Лодж, според разказа за стачката на уебсайта на Министерството на труда. „Не мога да разбера как да постъпя“, е казал тогава Рузвелт.

Работниците от производствените линии изпитват смесени чувства относно това дали президентите трябва да посетят стачката. Някои от тях казаха, че политиците трябва да стоят настрана от битката, докато други заявиха, че биха приветствали подкрепата, ако стачката продължи.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече