Администрацията на Байдън запази скъпите затвори за емигранти

Миналата година служители от администрацията на Байдън препоръчаха затварянето или съкращаването на девет центъра за задържане на имигранти поради високите разходи и недостига на персонал. Този ход би могъл да спести 235 млн. долара, става ясно от проектозаписка на Имиграционната и митническа служба на САЩ (ICE), попаднала до агенция Ройтерс. В крайна сметка обаче ICE прекратява договорите само с два от затворите, посочени в бележката.

Шест от деветте центъра за задържане, посочени в бележката от август 2022 г., се управляват от частни компании. Сред центровете за задържане с цел печалба е и затворът в окръг Торанс в Ню Мексико, където по-рано правителствен наблюдател призова за преместване на всички задържани лица поради „критичен недостиг на персонал, който е довел до рискове за безопасността и нехигиенични условия на живот“.

В окончателната версия на бележката от 1 септември 2022 г., препоръката за закриване на Торанс е пропусната.

Окончателният вариант на меморандума е бил предоставен на кабинета на министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас, съобщиха един настоящ и един бивш служител на САЩ, пожелали анонимност от съображения за сигурност.

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща по време на предизборната си кампания през 2020 г. да реформира затворите за имигранти и да премахне дружествата с идеална цел. Но тъй като през 2022 г. броят на мигрантите, които се опитват да преминат незаконно границата между САЩ и Мексико, е рекорден, някои служители твърдят, че Торънс – на около час път югоизточно от Албакърки в щата Ню Мексико – е необходим поради близостта си до границата.

Неуспешните усилия на администрацията на Байдън за реформа в областта на задържането показват предизвикателствата, с които Байдън ще се сблъска, за да изпълни предишните си предизборни обещания, докато се бори за нов мандат през 2024 г.

След запитване от страна на Ройтерс за коментар, служител на ICE заяви, че Торанс е ключов център за задържане и че ICE поддържа броя на задържаните лица по-нисък от капацитета, за да избегне претоварване на персонала. ICE не коментира автентичността на документите, разгледани от Ройтерс, нито процеса на вземане на решения.

„Агенцията непрекъснато преразглежда и подобрява операциите по гражданско задържане, за да гарантира, че към затворниците се подхожда хуманно, че са защитени от вреди, че им се предоставят подходящи медицински и психиатрични грижи и че получават правата и защитата, които им се полагат“, заяви говорителят на ICE Джени Бърк.

В проектозаписката се посочва, че CoreCivic, компанията, която управлява затвора Торънс, не може да поддържа достатъчен персонал и че дневните разходи за настаняване на един затворник са повече от два пъти по-високи от средните.

Брайън Тод, говорител на CoreCivic, нарече обвиненията срещу Торънс „неверни и подвеждащи“ и заяви, че съоръжението осигурява „безопасна, хуманна и подходяща среда“ за затворниците.

ICE прекрати договорите с два малко използвани затвора, посочени в двете докладни записки: Центъра за настаняване в окръг Бъркс, Пенсилвания и затвора в окръг Юба в Калифорния. И двата бяха управлявани от местните областни управи, а не от частни компании.

В Бъркс, който се настаняваха семейства до 2021 г., всеки задържан струваше по около 1200 долара на ден, според проекта на меморандума, което далеч надхвърля средната стойност от 142 долара през фискалната 2022 г. В Юба дневните разходи за един задържан са били 8000 долара, се казва в бележката.

На 26 септември Американският съюз за граждански свободи на Ню Мексико съобщи, че е подал иск за неправомерна смърт в щатския съд от името на наследниците на Кесли Виал, 23-годишен бразилец, който се обеси в Торънс на 17 август 2022 г.

Искът се позовава на докладите на ICE за сключване на договори, в които се казва, че недостигът на персонал в Торънс е повлиял на безопасността, сигурността и грижите. Освен това е установено и, че затворът не отговаря на минималните нива за медицинско обслужване.

Проектът на меморандум на ICE от август 2022 г. призовава за предоговаряне на договорите на затворите в Аделанто, Калифорния и във Фармвил, Вирджиния – два частни затвора, където ICE плаща прекомерно високи суми за настаняването на шепа задържани.

Всеки задържан струва около 2000 долара на ден в Аделанто, управляван от частната затворническа компания GEO Group, се посочва в документа. Във Фармвил, управляван от друга частна фирма – Immigration Centers of America , цената е 8000 долара на ден.

Според данни на ICE, публикувани през май 2023 г., ICE намалява минималния брой легла, за които плаща в Аделанто, но минималният брой легла във Фармвил остава непроменен.

Служител на ICE заяви, че Аделанто е „много добре управлявано съоръжение“, което може да бъде полезно в бъдеще, въпреки че за момента е блокирано влизането на нови затворници.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!