Джо е разочарован, че няма да се види със Си на срещата на Г-20

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази своето разочарование от евентуалното отсъствие на китайския си колега Си Дзинпин от срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи в края на тази седмица. Това се казва в официално съобщение от пресцентъра на Белия дом.

„Разочарован съм, но възнамерявам да се срещна с него (със Си Дзинпин – бел. ред.)“, отбелязва Байдън във връзка с евентуалното отсъствие на китайския президент на предстоящата среща на върха.

Както КритичноБГ вече съобщи, че Си Дзинпин вероятно няма да отиде на срещата на върха на Г-20 в Индия. Междувременно китайски дипломат и служител, работещ за правителството на друга държава от Г-20, заявиха, че се очаква Пекин да бъде представен на срещата на 9-10 септември от китайския премиер Ли Цян.

Китайският президент Си Дзинпин се срещна с бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър в държавната резиденция „Дяоютай“ в Пекин на 19 юли. В същия ден Китай изрази интерес към стабилни отношения със САЩ.

На свой ред министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви на пресконференция след посещението си в Китай, че американско-китайските отношения вече са на „по-здрава основа“ след поредица от разговори между висши служители от двете страни. Тя пристигна в Пекин на 6 юли и посещението ѝ продължи до 9 юли, като по време на него Йелън се срещна с високопоставени служители на Китайската народна република.

Преди това, на 23 юни, координаторът по стратегическите комуникации на Белия дом Джон Кърби изрази надежда да запази каналите за разговори с Китай въпреки критиките на Пекин към ръководството на Вашингтон. Той също така отбеляза, че от страна на Китай има признаци, че държавата иска да поддържа контакти със САЩ.

Срещата на върха на Г-20 ще се проведе на 9 и 10 септември в Ню Делхи. В нея ще участват лидерите на Г-20 и ръководителите на 9 други държави: Бангладеш, Египет, Мавриций, Нигерия, Нидерландия, Испания, Обединените арабски емирства, Оман и Сингапур. Още през януари тази година стана ясно, че украински представители не са били поканени на срещата на върха, но президентът на страната Володимир Зеленски е бил допуснат да говори чрез видеовръзка, въпреки че Украйна не е член на Г-20.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!