БЕЗУМИЕ: Цените на имотите в Германия паднали с 5,7%, в Люксембург с 10%, а в България СА СКОЧИЛИ НАЙ-МНОГО с над 7%

София, имоти

Възходящият цикъл на цените на имотите е възможно да е към своя край. Това показват данните на Евростат по държави за цените на недвижимите имоти

Налице е нова тенденция на пазара на имоти в Европа с падане на цените им, но не във всички страни. След абсурдното нарастване на цените от началото на 2000 г., според данни на Евростат, първите признаци на деескалация са очевидни.

Междувременно става ясно, че регионът с най-ниски цени на жилищата на континента е Югоизточна Европа, според скорошен доклад на Deloitte.

Цените на жилищата са паднали с 1,2% в еврозоната

Обратно към проучването на Европейската статистическа служба – през първото тримесечие на 2024 г. цените на жилищата, измерени чрез индекса на цените на жилищата, са паднали с 0,4% в еврозоната и са се повишили с 1,3% в целия ЕС в сравнение със същото тримесечие на предходната година година.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата са паднали с 1,2% в еврозоната и са се увеличили с 0,2% в ЕС. 0,1% в еврозоната и се повиши с 0,4% в ЕС през първото тримесечие на 2024 г.

Увеличения и спадове на цените на недвижимите имоти

Задълбочавайки се в изследването, седем държави показват годишен спад на цените на жилищата през първото тримесечие на 2024 г., докато деветнадесет показват годишно увеличение.

Най-голямо намаление на цените се наблюдава в: Люксембург: (10,9%), Германия: (5,7%) и Франция: (4,8%).

Най-голям ръст се наблюдава в: България (7,1%), Унгария (5,1%) и Полша (4,3%).

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!