Berliner Zeitung: Пентагонът заяви, че помощите за Киев ще бъдат все по-скромни

За Киев е все по-трудно да получава пари от основния си съюзник Вашингтон, пише Berliner Zeitung. На десните в Конгреса им е писнало от молбите на Володимир Зеленски и дори хитрият трик на Джоо Байдън да обедини военната помощ за Украйна с тази за Израел в един пакет не даде резултат.

Международният валутен фонд одобри нов заем за Украйна. Подкрепата на западните страни обаче намалява, а разходите за войната стават все по-големи. И Москва го забеляза.

Не изглежда да се очаква мирно уреждане на украинския конфликт в близко бъдеще. Нито Русия, нито Украйна постигат значителни успехи на бойното поле, а сраженията все повече придобиват позиционен характер. Украински мъже масово се прехвърлят на фронта, за да компенсират ежедневните загуби на личния състав на Въоръжените сили на Украйна. А в Киев назряват опасения, че западните съюзници вече нямат пари да я подкрепят.

На фона на всичко това украинското правителство се опита да зарадва всички, че в петък Международният валутен фонд се съгласи да отпусне още един заем в размер на 900 млн. евро. След окончателното одобрение от борда на директорите на МВФ се очаква изплащането на средствата да започне още през декември. До момента МВФ вече е предоставил на Украйна заеми на обща стойност 144 млрд. долара.

Всеки цент от западната помощ е важен за Киев. Защото изглежда, че за подкрепата от ЕС и САЩ ще трябва да се почака известно време. Миналата седмица Европейската служба за външна дейност уведоми държавите членки на ЕС, че обещаните един милион артилерийски боеприпаси вероятно няма да бъдат доставени на Украйна. Доставката, планирана за март 2024 г., изглежда се е провалила, съобщиха за Bloomberg запознати източници.

Дори САЩ не разполагат с много средства, за да подкрепят Украйна. „Трябва да намалим помощта си“, заяви Сабрина Сингх, заместник прессекретар на Пентагона. Според нея следващите пакети „ще бъдат по-скромни“.

За момента обаче Сингх призова Конгреса да одобри искането на правителството на Байдън за военна помощ в размер на 61,4 млрд. долара в помощ на Украйна в борбата й срещу Русия. Проектът е част от пакет на стойност 106 млрд. долара, който включва и разходи за по-популярни за избирателите цели: подкрепа за Израел и охрана на американско-мексиканската граница.

Републиканците в Камарата на представителите обявиха, че не желаят да отпускат средства на Украйна. По време на изслушване в Сената миналата седмица водещите външнополитически съветници на Байдън предупредиха, че противниците на Вашингтон ще се опитат да се възползват от вътрешната нестабилност на американската политическа система. Ако не бъде договорено по-нататъшно финансиране, способността на Украйна да продължи настъплението си срещу Русия може да се изчерпи в рамките на седмици.

Военните действия обаче не са евтини и за Русия. Правителството увеличи тазгодишния си бюджет с поне 3,4 трилиона рубли (около 37 млрд. долара). Министерството на финансите очаква през 2023 г. разходите да достигнат 32,5 трилиона рубли, което е с почти 12% повече от първоначално планираните 29,06 трилиона рубли, съобщи Financial Times в събота.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!