Ген. Бен Ходжис констатира: Украйна се бави с пращането на жените на фронта

В Украйна има много хора, които биха могли да служат в армията, включително жени, но тя не е успяла да проведе ефективна мобилизационна и наборна кампания, заяви на 11 януари в ефира на канала ProUA в YouTube бившият главнокомандващ на американската армия в Европа генерал-лейтенант в оставка Бен Ходжис, пише Известия.

Знам, че има десетки хиляди млади мъже от Украйна в наборна възраст, които работят в Германия, Полша, Румъния или се занимават с други неща. Защо не са си у дома? Освен това съм чувал много истории за това, че в страната има много хора, които е можело да бъдат мобилизирани, но не са го направили поради неефективна система, корупция или други проблеми. Мисля, че сега, през зимата, трябва да е приоритет за украинското правителство да привлече тези млади мъже, а също и млади жени, защото, честно казано, има доста функции, които те биха могли да изпълняват„, сподели генералът в оставка.

Ходжис отбеляза, че в повечето западни армии жените войници служат в танковите войски, артилерията и като инженери.

Американският експерт е сигурен, че проблемът на Украйна не е в личния състав, а в ефективността на подбора и прилагането на уменията на хората, но това е задача на правителството.

На 10 януари заловеният украински военнослужещ Роман Калиниченко заяви, че Украйна е започнала да призовава жени до 60-годишна възраст. По думите му по-рано наборната служба е била от 16 до 60 години за мъжете и до 55 години за жените.

На 6 януари украинският всекидневник Strana.ua съобщи, че новият закон за мобилизацията ще засегне украинците, които са заминали за други държави. В същото време законодателите все още не са взели решение за условията и изискванията към потенциалните войници на ВСУ.

Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна

На 3 януари съветникът на началника на кабинета на Владимир Зеленски, Михайло Подоляк, заяви, че за Киев е трудно да мобилизира нови хора, защото качеството на живот в Украйна не е същото като в Европа. Според него в обществото се водят тежки дебати относно мобилизацията, но Киев няма избор.

На 19 декември украинският президент Володимир Зеленски говори за предложението за призоваване на още 500 000 души.

В същото време на 26 декември главнокомандващият на украинската армия Валерий Залужний опроверга думите на държавния глава за броя на хората, които ще бъдат мобилизирани в страната. Той заяви, че командването на украинските въоръжени сили не е отправяло искане за мобилизация на граждани с посочване на конкретен брой хора.

Депутатът от Върховната рада Маряна Безуглая предложи на 13 декември жените да бъдат мобилизирани за длъжности на вътрешния фронт. На 5 декември тя също така призова жените да се присъединят към ВСУ на доброволни начала.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!