Белият дом „съкрушен“ от убитите от Израел хуманитари работници. Даже писа в „Х“

Белият дом заяви снощи, че е „съкрушен“ от смъртта в ивицата Газа на няколко работници от американската хуманитарна организация Световна централна кухня (WCK), които според него са били убити при израелски удар, предаде Франс прес. 

„Съкрушени сме и дълбоко обезпокоени от удара“, заяви в „Екс“ говорителката на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън. „Хуманитарните работници трябва да бъдат защитени, тъй като те предоставят помощ, от която има отчаяна нужда“, подчерта тя. „Ние настояваме Израел незабавно да разследва случилото се“.

КритичноБГ припомня, че неправителствената хуманитарна организация „Световна централна кухня“ – World Central Kitchen (WCK) преустанови дейността си в Газа след „непростимото“ нападение, при което загинаха седем от членовете на екипа на организацията.

„Световна централна кухня“ доставя хранителни помощи и готови ястия за хора в нужда, посочва Ройтерс. Миналия месец тя съобщи, че за 175 дни е приготвила и раздала повече от 42 милиона ястия в Газа.

WCK и светът загубиха прекрасни животи днес заради целенасочена атака от страна на [израелската армия]“, заяви главният изпълнителен директор на WCK Ерин Гор, цитиран от Al Jazeera.

Това не е само нападение срещу WCK, това е нападение срещу хуманитарни организации, които се появяват в най-тежките ситуации, в които храната се използва като оръжие на войната„, каза Гор. „Това е непростимо

В изявлението се допълва, че WCK: незабавно спира дейността си в региона“ и че организацията скоро ще вземе решения за бъдещето на нашата работа. Според публикация, споделена в социалните медии преди нападението, WCK е управлявала повече от 60 кухни в централната и южната част на Газа, като е приготвяла стотици хиляди ястия всеки ден.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) казаха, че провеждали задълбочена проверка на най-високо ниво, за да разберат обстоятелствата на „този трагичен инцидент“. „ЦАХАЛ полага големи усилия, за да даде възможност за безопасна доставка на хуманитарна помощ, и работи в тясно сътрудничество със „Световна централна кухня“ в техните жизненоважни усилия за осигуряване на храна и хуманитарна помощ за населението на Газа“, се казва в изявление на военните.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!