Белият дом призна реалното състояние на руската икономика

Въпреки санкциите

Белият дом

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Помощникът на президента на САЩ в Белият дом по националната сигурност Джейк Съливан призна, че руската икономика остава стабилна въпреки антируските санкции. Той направи съответното изявление в интервю за Fox News, пише ТАСС.

„Руската икономика, от гледна точка на нейната военна машина, е стабилна и ние трябва да продължим да се борим с нея. Трябва да бъдем безмилостни“, отговори той на молбата на журналиста да коментира съобщенията в американски медии, че руската икономика ще изпревари по растеж до края на 2023 г. САЩ и Европа, като се увеличи с 3,6%.

Съветникът в Белия дом повтори твърдението си, че САЩ и съюзниците им възнамеряват да продължат да работят „търпеливо и старателно“ за налагането на нови санкции на Русия, за да намалят нейния потенциал.

Освен това Съливан изказа твърдението, че успехът на руската икономика се крие в „огромните разходи на руското правителство за армията“. „Това, което те правят, е да харчат резерви. Те са изчерпали наполовина или повече военния резерв, който имаха преди войната. И това ще има цена за Русия в дългосрочен план. Те не са в състояние да попълнят запасите от основни технологии, които биха могли да превърнат Русия в икономика на XXI век“, смята говорителят на Белия дом.

Междувременно в началото на февруари руският президент Владимир Путин в интервю за журналиста Тъкър Карлсън каза, че през 2023 г. Русия е станала първата европейска икономика по паритет на покупателната способност, въпреки най-големия брой санкции в света, приложени срещу руската страна. Той подчерта, че използваните от САЩ инструменти не работят.

В средата на февруари първият заместник-управляващ директор на Международния валутен фонд Гита Гопинат съобщи , че руската икономика в момента е „в територия на положителен растеж“.

Джейк Съливан, Байдън - Белият дом

Джейк Съливан, съветник по Национална сигурност на САЩ

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!