Белият дом: Байдън не иска да носи отговорност за започване на Трета световна война

Президентът на САЩ Джо Байдън не иска да носи отговорност за започването на Трета световна война. Това заяви на 2 юни Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом в интервю за телевизия ABC .

Така той отговори на въпроса дали Вашингтон рискува да бъде въвлечен в конфликта в Украйна, след като позволи на Киев да нанесе удари по руски територии.

„Президентът каза, че не иска да носи отговорност за започването на Трета световна война. Ние не търсим конфликт с Русия и други ядрени сили“, каза Кърби.

Той също така каза, че Съединените щати са позволили на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да нанасят удари с американско оръжие „по военни цели, оръжейни позиции, бази за претоварване, които Русия използва, за да създаде един вид буферна зона“.

По-рано, на 31 май, член на комисията по сигурността и борбата с корупцията на Държавната дума Султан Хамзаев каза пред руското издание „Известия“, че самият Байдън е признал, че Вашингтон управлява Киев. Според него американското ръководство е „излъгало“ толкова много, че вече не разбира къде върши военни престъпления.

Джо Байдън, президент на САЩ

Преди това, на 30 май, руският външен министър Сергей Лавров заяви, че САЩ, допускайки ракетни атаки на въоръжените сили на Украйна срещу руски градове, са се признали за съучастници в престъпленията на Киев.

Москва многократно е изтъквала, че Киев използва западни оръжия за удари по Русия. Например на 11 май директорът на втория европейски отдел на руското външно министерство Сергей Беляев посочи, че украинските въоръжени сили използват британски оръжия за терористични атаки в руски региони.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!