Байдън забрани внос на руски уран в САЩ. Но остави вратичка за изключения

Белият дом съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън е подписал закон, с който забранява вносът на нискообогатен уран, произведен в Руската федерация или от руска компания. Сенатът на Конгреса одобри законопроекта на 30 април.

В документа се казва, че въпреки забраната, в изключителни случаи и при липса на други източници, законът позволява закупуването на горивото до януари 2028 г. Белият дом смята, че мярката ще позволи на Вашингтон да избегне зависимостта от руския уран за ядрената енергетика.

Джейк Съливан, помощник на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност, заяви желанието да се укрепи енергийната и икономическата сигурност на страната. Конгресът вече одобри отпускането на 2,72 млрд. долара тепърва за създаване на мощности за обогатяване на уран на територията на САЩ.

Александър Уваров, главен редактор на руския портал за ядрена енергетика AtomInfo.ru, посочи по-рано, че приетият от Сената на САЩ законопроект за забрана на вноса на уран от Русия е предизборна PR кампания. Според него, ако отхвърлим „красивите фрази“, предписани в законопроекта, и оставим същността, той се свежда до твърдението: „Ако много искаш, ще успееш“.

Забраната на САЩ за внос на обогатен уран от Русия ще има отрицателно въздействие върху „световния пазар на стоки и услуги, свързани с ядрения горивен цикъл“ и ще доведе до последици за американската ядрена енергетика, твърдят представители на държавната корпорация „Росатом“. Според тях подобно решение на американските власти има ясно изразен политически подтекст.

Източник: News.ru

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!