Байдън за срещата на Г-20: Постигнахме „достатъчно съгласие“

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че участниците в срещата на върха на Г-20 са постигнали „достатъчно съгласие“ относно „справедливия“ мир в Украйна. Предаването на пресконференцията е достъпно в канала на Белия дом в Youtube.

Той добави, че участниците в срещата на върха са се съгласили с „необходимостта от справедлив и устойчив мир“, който се основава на принципите на Устава на ООН, както и на зачитането на суверенитета и териториалната цялост.

От своя страна френският президент Еманюел Макрон заяви, че Г-20 не е подходящата платформа за постигане на дипломатически пробив в разрешаването на ситуацията в Украйна.

Повече от 150 часа продължиха преговорите на страните от Г-20, за да постигнат съгласие относно формулировката на конфликта в Украйна в текста на заключителната декларация на срещата на върха. Разговорите показаха големи различия между страните от Г-7, както и между Русия и Китай.

САЩ не смятат, че в декларацията си страните от Г-20 са смекчили позицията си по конфликта в Украйна. Това каза от своя страна и министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън в интервю за Financial Times.

„Очевидно беше трудно да се намери формулировка, която да удовлетвори САЩ и другите страни, и по същество съвместното изявление на Г-20 беше много силно“, каза тя.

По-рано украинското външно министерство изрази недоволство от частта от заключителната декларация на срещата на върха на Г-20 относно украинската криза, тъй като тя не съдържа антируски формулировки, благоприятни за Киев. След това президентът на САЩ Джо Байдън разкри, че участниците в срещата на върха на Г-20 са постигнали „достатъчно съгласие“ относно „справедливия“ мир в Украйна.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!