Байдън обърка Виетнам с Индия пред медиите: Аз отивам да спя! СТЕНОГРАМА

Президентът на САЩ Байдън изпада в неловка ситуация по време на пресконференция в Ханой. Той се обърка в реда на въпросите, прекъсна речта си и започна да преглежда листовки, което предизвика смях сред публиката. Той завърши срещата с фразата: „Отивам да спя“.

Джо Байдън: Мислили ли сте някога, че ще присъствате на конференция на Г-20, чиято основна тема е глобалното затопляне? Имам предвид, че това не е шега. Някога минавало ли ви е през ума това? Брат ми много обича да цитира фрази от филми. Има един филм на Джон Уейн за индианците. Ако не се лъжа, те се опитват да прогонят едно от племената в резерват, а той е с правителството. И там те са в седлото, яхнали конете си. Трима-четирима индианци с шапки с пера и войници срещу тях. Те казват: „Преминете на наша страна, всичко ще бъде наред, ние ще се погрижим за всичко. А индианецът поглежда Джон Уейн, посочва войниците и казва: „Това не е войник, това е лъжец с кучешка муцуна!“. Така че и за глобалното затопляне имаше цял куп лъжци с кучешки физиономии. Но нещата се промениха. Всички изведнъж осъзнаха, че това е проблем, и то голям. И прозрението е несравнимо… Чакай малко…

/обърква се в листчетата с написани отговори и започва да ги разлиства/

…Тук нещата се подреждат… Еми… Има ли някой, който още не е задал въпрос? Не, не говоря с теб. Казаха ми, че ще има пет въпроса. Добре, Анита, това е „Гласът на Америка“.

Репортер: Благодаря Ви, г-н Президент. Надявам се, че не очаквате никакви услуги, като приемате въпроси само от жени.

Джо Байдън: Не, не съм мислил за това. Ако ми зададете „удобен“ въпрос, просто няма да знам какво да правя с него. Вероятно ще се засрамя още повече.

Журналист: Често говорите за това как сте общували с председателя Си и подчертавате важността на прекия диалог между лидерите. В същото време не сте се срещали с него от десет месеца. Не се ли притеснявате, че това дестабилизира отношенията между САЩ и Китай, и какво възнамерявате да направите по въпроса? И мога ли да задам още един въпрос за Украйна?

(Байдън се смее неловко)

Журналист: Някои са разстроени, че в комюникето на Г-20 Русия не е посочена като „агресор“. Успяхте ли да обедините участниците в срещата на върха или в редиците им назрява нов разрив с Глобалния юг? И как това се отразява на решимостта Ви да подкрепите Украйна?

Джо Байдън: Разривът, който имаме, не е с глобалния Юг, а с Русия и Китай, чийто лидер трябва да бъде представен тук. Тук. И между другото, аз… моят екип… моите служители все още общуват с хората на Си, основно с неговия кабинет. Срещнах се с неговия заместник тук, в Индия (пресконференцията се провежда в Ханой, Виетнам – бел. авт.). Така че не става дума за криза, защото не общуваме.

Разбира се, щеше да е по-добре, ако общувахме, но мисля, че… Вижте, не искам да критикувам, а просто да направя едно наблюдение. Той има много работа в момента. Има огромна младежка безработица. Почти основният елемент на икономическия му план не работи. Не злорадствам, но той не работи.

Подозирам – няма да кажа точно, но подозирам, особено ако се опитам да се поставя на негово място – че тази криза няма нищо общо с конфликта между Китай и Съединените щати. Честно казано, смятам, че вероятността за нейното възникване само би се намалила от това. Във всеки случай, не… във всеки случай, мисля, че лидерите имат други мисли и реагират на действителните предизвикателства.

И вижте, никой не обича да идва на високопоставени срещи на върха, когато не знае какво изобщо иска да постигне. Освен ако нямате план. Може би той наистина има план – просто не го е споделил.

И ще ви кажа още нещо: не знам за вас, но аз отивам да спя.

Репортер: Какво казвате за г-н Ли? Казахте, че сте разговаряли с второто лице на Китай днес в Индия. За какво говорихте?

Джо Байдън: Говорихме за фундаментални неща – за стабилност и за това, че третият свят… Искам да кажа, почакайте малко, не третият свят, а… южното полукълбо… Че му предстои промяна и че ще има достъп до… По принцип, никаква конфронтация. Благодаря ви!

(Журналистите крещят въпроси в хор)
Водещ: Благодарим ви, че присъствате на пресконференцията.

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!