Байдън туитва пост след пост, заради спирането на правителството

Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън коментира възможното спиране на работата на правителството на страната, т.нар. shutdown, до който може да се стигне още на 1 октомври. Държавният глава сподели мнението си в X (бивш Twitter).

„Сега в Конгреса има хора, които сеят толкова много раздори, че са готови да спрат правителството още тази вечер. Това е неприемливо“, написа американският лидер.

По-късно той публикува друг пост, в който обвинява републиканците от Камарата на представителите в бездействие.
До спиране на работата може да се стигне, тъй като Конгресът вероятно няма да успее да постигне съгласие по бюджета за новата финансова година до крайния срок – 1 октомври. Докато трае спирането на работата, некритичните агенции и ведомства са затворени, а стотици хиляди техни служители са освободени от работа.

Причината за сегашното спиране на работата е разногласието между председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти и най-радикално настроените му съпартийци. Те настояват за съкращаване на правителствените разходи със 120 млрд. долара за финансовата 2024 г., считайки за твърде „щедра“ сумата, договорена между Маккарти и президента Джо Байдън по време на преговорите за тавана на дълга през май. Белият дом и демократите, които контролират Сената, не са съгласни с тези искания.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!