Байдън назначи милиардер да оцени и следи… възстановяването на Украйна

САЩ назначиха специален представител за икономическото възстановяване на Украйна. Това обяви президентът на Съединените щати Джо Байдън на 14 септември.

Постът се заема от Пени Прицкер, милиардерка и министър на търговията в администрацията на бившия президент на САЩ Барак Обама.

„Днес с гордост обявявам, че назначавам Пени Прицкер за нов специален представител на САЩ за икономическото възстановяване на Украйна“, заяви Байдън в изявление, разпространено от Белия дом.

Според „Ню Йорк Таймс“ в изявлението се казва, че Прицкер ще ръководи усилията на Съединените щати за подпомагане на възстановяването на украинската икономика, като ще работи с украинското правителство заедно със съюзниците на САЩ, международните финансови институции и частния сектор.

Тя също така ще подпомага Украйна в икономическите реформи – основен приоритет на администрацията на Байдън, тъй като нараства загрижеността за корупцията и нейното влияние върху намаляващата обществена подкрепа на САЩ за подпомагане на Украйна.

Изданието също така отбелязва, че Прицкер планира да посети страната през следващите седмици, за да започне да оценява състоянието на нейната икономика и да се срещне с политически и бизнес лидери.

По-рано, на 13 септември, анализаторът на InsideOver Андреа Мураторе заяви, че желанието на американските власти да предоставят военна подкрепа на Украйна може да има отрицателно въздействие върху отбранителната способност на САЩ. Според експерта настоящите приоритети на Вашингтон заплашват да увеличат напрежението в отношенията с други държави.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!