Байдън нарече Си Дзинпин „диктатор“ ден след като Блинкен изглади напрежението между САЩ и Китай

Байдън нарече китайския президент Си „диктатор“ ден след посещение на Блинкън за намаляване на напрежението, пише „Гардиън“, цитиран от БТА.

Изданието отбелязва, че президентът на САЩ Джо Байдън е нарекъл китайския си колега Си Цзинпин „диктатор“ и е казал, че Си е бил поставен в неловко положение, след като китайски разузнавателен балон се отклони от курса си по-рано тази година и прелетя над САЩ, тъй като не е знаел за това.

„Причината, поради която Си Цзинпин се разстрои много, е, че когато свалих този балон с два коша, пълни с шпионско оборудване, той не знаеше, че е там“, каза Байдън на прием в Калифорния за набиране на средства за предизборната си кампания.

„Много е смущаващо за диктаторите, когато не знаят какво се е случило. Не е трябвало да отива там, където е бил. Отклонил се е от курса“, добави Байдън.

Блинкен, Си Дзинпин / Photo/Xinhua

„Гардиън“ коментира, че американският президент е изрекъл тези думи само ден след посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Пекин, както и в момент, когато двете страни искат да намалят напрежението в ожесточеното си съперничество.

Друг акцент от думите на Байдън, на който вестникът се спира, е това, че Китай изпитва „реални икономически трудности“.

В тази връзка изданието припомня, че през май китайската икономика е срещнала спънки и не е оправдала прогнозите за ръст на промишленото производство и продажбите на дребно, което само засилва мнението, че Пекин ще трябва да положи по-големи усилия за укрепване на разклатеното си постпандемично възстановяване.

„Дейли телеграф“ се спира на изразеното от Блинкън безпокойство от съобщенията за възможно разполагане на китайски военен обект на територията на Куба. Изданието отбелязва, че държавният секретар е уведомил Пекин за опасенията на САЩ от подобни действия.

Както съобщи първо вестник „Уолстрийт джърнъл“, Китай иска да разположи в карибската държава военнообучителен център. Перспективата само на 160 км от бреговете на Флорида да се появят китайски войници обаче притеснява Вашингтон.

Затова правителството на Байдън трескаво бърза да пресече в зародиш амбициите на Китай в Карибския регион.

„Файненшъл таймс“ отбелязва по темата, че според Белия дом Пекин и Хавана „от доста време“ развиват сътрудничество в областта на разузнаването.

Американските издания „Вашингтон пост“ и „Ню Йорк таймс“ също продължават да отделят внимание на отзвука от състоялото се посещението Блинкън в Пекин през уикенда, помествайки някои по-общи изводи въз основа на нея за развоя на американско-китайските отношения.

Според „Вашингтон пост“ първоначално в Китай се е гледало на визитата със скептицизъм, но сега, след разговорите, китайските официални лица са по-оптимистично настроени за двустранните отношения.

Цитирани от изданието анализатори смятат, че срещата на държавния секретар със Си е добре дошла за международния образ на Китай, защото е дала възможност на Пекин от една страна, да затвърди имиджа си на световна сила, а от друга – да се покаже пред света като разумен партньор, който не желае конфронтация.

Но, както отбелязва изданието, срещите на държавния секретар не донесоха никакви решения по основните открити въпроси в двустранните отношения – напрежението в Тайванския проток, американските санкции срещу китайски официални лица, ограниченията на САЩ срещу китайския технологичен сектор и продължаващата търговска война.

„Ню Йорк таймс“ коментира, че посещението на Блинкън е разкрило огромната разлика в начина, по който се възприема американско-китайската надпревара в двете страни.

Тя, както отбелязва изданието, се изразява в това, че Си и националистически настроените среди в Китай гледат на по-твърдата политика на САЩ към Пекин в последно време като на опит за сдържане на друга суперсила, а не като на опит за съревнование с нея, което е предизвикало съответната враждебна реакция от китайска страна.

Според тях действията на Вашингтон за укрепване на сътрудничеството в сигурността със съседите на Китай и прекъсването на достъпа на Пекин до съвременни технологии не е здравословно съревнование, а създава предпоставки за конфликт.

Но по мнение на анализатори представянето на Китай като силна и отговорна сила, която желае да намали напрежението с войнствените САЩ, може да помогне да се прикрият по-малко приемливите от политическа гледна точка причини, поради които Пекин иска да възстанови отношенията си с Вашингтон. Основната от тях е необходимостта от стабилизиране на китайската икономика, която се бори да поддържа възстановяването си след тригодишните пандемични ограничения, според в. „Ню Йорк таймс“.

 

Източник: БТА

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!