Байдън изненадващо към Конгреса на САЩ: Елате с мен в Москва…

Джо Байдън

Американският лидер Джо Байдън по време на годишното си обръщение към Конгреса заговори за високата цена на лекарствата в Съединените щати и покани желаещите да летят с него в други страни и градове, например в Москва, за да си купят лекарства на по-ниска цена.

Според него цената на лекарствата извън САЩ ще бъде по-ниска с около 40%. Речта беше излъчена на сайта на Белия дом.

Ще си навлека неприятности, като казвам това, но всеки може да се качи на Air Force One с мен и да лети до Торонто, Берлин, Москва <…>. съжалявам Вероятно дори до Москва. И вземете рецептите си със себе си”, каза той .

Забележките на Байдън бяха неочаквани. Те отсъстват от предварително подготвения текст на речта.

Един от векторите на вътрешната политика на Байдън е опит за намаляване на цената на основните лекарства, като инсулина.

По темата „Украйна“

Американската армия няма да участва в конфликта в Украйна, каза президентът Джо Байдън на 7 март по време на годишната си реч за състоянието на САЩ пред Конгреса.

Както увери американският лидер, американски войници не участват във военните действия в Украйна и няма да го правят в бъдеще. Той също така подчерта, че самият Киев не моли Вашингтон да изпрати свои военни, а само се нуждае от допълнителни доставки на оръжие.

Това е всичко, което Украйна иска. Те не искат помощ от американски войници, защото в Украйна няма нито един американски войник и аз твърдя, че това ще продължи“, каза президентът на САЩ.

За пореден път Байдън призова Конгреса да одобри и внесе за подписа му законопроект за допълнителна помощ за Украйна.

По темата „Китай“

Съединените щати не търсят конфликт с Китай, но са готови да се състезават с него и всяка друга държава.

„Търсим конкуренция с Китай, но не и конфликт. Освен това сме по-добре подготвени да се конкурираме в 21-ви век с Китай или която и да е друга страна“, каза той.

Американският лидер отбеляза, че твърденията, които е чувал през годините, че Китай е във възход, а САЩ изостават, не са верни – вярно е обратното.

Имаме най-добрата икономика в света. Откакто встъпих в длъжност като президент, нашият БВП се увеличи. А търговският ни дефицит с Китай сега е най-малкият от десетилетие. Ние се противопоставяме на нелоялните търговски практики на Китай. И ние защитаваме мира и стабилността в Тайванския пролив“, изрази мнението си Байдън.

По темата „Тръмп“

В речта си от подиума на Камарата на представителите, произнесена само осем месеца преди да се кандидатира за преизбиране, Байдън се опита да успокои избирателите за своята възраст и работата си, като същевременно засили контраста с Тръмп, който почти сигурно ще участва в двубоя с него през ноември.

Повишавайки глас, Байдън се обърна към своя предшественик с обвинението, че не е подкрепил американските съюзници в чужбина и е възприел антидемократични идеи в САЩ.

Свободата и демокрацията са подложени на атака както у дома, така и в чужбина по едно и също време“, каза Байдън, като призова Конгреса на САЩ да подкрепи усилията на Украйна да се защити от руското нахлуване. „Историята ни гледа“, добави американският президент.

Байдън бързо постави в центъра на вниманието заплахите у дома, споменавайки за щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., организиран от поддръжници на Тръмп, които през 2020 г. се опитаха да анулират резултатите от изборите. Американският президент отправи призив да се противодейства на заплахата за демокрацията.

„Моят предшественик – и някои от вас тук – се опитват да погребат истината за 6 януари – аз няма да го направя“, каза Байдън.

„Това е момент да се каже истината и да се погребат лъжите. Ето една проста истина. Не можеш да обичаш страната си само когато печелиш“, подчерта президентът на САЩ.

„Моят живот ме е научил да приемам свободата и демокрацията“, каза Байдън. „Бъдеще, стъпило на основните ценности, които са определящи за Америка – честност, порядъчност, достойнство, равенство. Да уважаваме всички. Да даваме на всеки справедлив шанс. Да не даваме подслон на омразата. Сега някои други хора на моята възраст виждат различна история – американска история на обида, отмъщение и възмездие. Аз не съм такъв“, посочи Байдън.

Източници: Известия, News.ru, БТА

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!