Байдън: Човечеството се нуждае от нов световен ред и и ние можем да го направим

По време на предизборната си проява на 20 октомври президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че човечеството се нуждае от нов световен ред, който Съединените щати са способни да създадат.

„Мисля, че имаме възможност да направим нещо, ако сме достатъчно смели и уверени, за да обединим света по начин, който никога не е бил правен досега. Живяхме в следвоенния период в продължение на 50 години и нещата работеха адски добре, но той се изчерпа. Това, което е необходимо, е нов, в известен смисъл, нов световен ред„, предаде думите му пресслужбата на Белия дом.

Освен това Байдън посочи, че е оптимист, но много ще зависи от събитията в близкото бъдеще. Той обясни, че решенията, които ще бъдат взети през следващите четири или пет години, ще определят развитието през следващите няколко десетилетия.

„Но ако всеки от нас не направи крачка напред, ако ние си тръгнем, кой ще го направи? Кой ще бъде оставен назад? <…> Искам да погледнете от оптимистичната страна. Ако направим това, което смятам, че можем да направим, можем да променим историята“, заяви президентът на САЩ.

На 13 октомври председателят на турския парламент Нуман Куртулмуш заяви, че настоящата международна система е в плачевно състояние: Тя се е провалила на изпита за управление на кризи. Според него общ дълг на всички държави е да изградят свят, основан на суверенното равенство на всички държави.

На 10 октомври, руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че светът е подложен на кардинални, тектонични промени. Според него световното мнозинство е за по-справедливо разпределение на глобалните блага и зачитане на цивилизационното многообразие, но в същото време тясна група западни държави начело със Съединените щати „се стреми с неоколониални методи да забави естествения ход на нещата и да запази неуловимото си господство„.

Източник: Известия

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече