Байдън, Борел и папата натискали за непрекъсната хуманитарна помощ в Газа

Американският президент Джо Байдън в телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху e подчертал необходимостта от поддържане на непрекъснат поток от хуманитарна помощ за Газа. Информацията бе публикувана на сайта на Белия дом.

Президентът подчерта необходимостта от поддържане на непрекъснат поток от спешно необходима хуманитарна помощ в Газа. Президентът информира министър-председателя за подкрепата на САЩ за Израел и усилията за ограничаване в региона, включително нови военни разполагания на САЩ. Договориха се в близките дни да проведат нов (телефонен – бел.ред.) разговор“, се казва в съобщението.

Жозеп Борел

По-рано през деня ръководителят на външната политика на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел каза, че трябва да има хуманитарна пауза в боевете в Газа , като приоритетът е доставката на помощ в региона.

Ден преди това папа Франциск, след като приключи неделната си проповед на площад „Св. Петър“ във Ватикана, призова за свободен поток на хуманитарна помощ в ивицата Газа и освобождаване на заложниците.

Ръководителят на Световната продоволствена програма на ООН (WFP) Синди Маккейн заяви, че жителите на ивицата Газа ще умрат от глад, ако не бъде доставена хуманитарна помощ в региона.

На 20 октомври в ивицата Газа пристигна първият камион с хуманитарна помощ . Не се съобщава обаче коя страна го е доставила.

Преди ден стана известно, че специален самолет на руското министерство на извънредните ситуации с товар хуманитарна помощ за населението на ивицата Газа е пристигнал на египетското летище Ел-Ариш. Товарът съдържа брашно, захар, ориз и тестени изделия.

По последни данни 5,4 хиляди души са били ранени от Израел, а повече от 1,4 хиляди са загинали. Броят на жертвите в ивицата Газа надхвърли 5 хиляди, други 15 хиляди жители бяха ранени .

Палестинците възнамеряват да върнат границите между двете страни, съществували преди Шестдневната война от 1967 г., с възможна размяна на територии. Палестина иска да създаде своя собствена държава на Западния бряг и Ивицата Газа и да направи Източен Йерусалим своя столица. Израел отхвърля тези условия.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!