Барселона скъса отношения с Израел с остра декларация

В петък градският съвет на Барселона одобри декларация за прекратяване на отношенията с Израел, докато не бъде постигнато трайно прекратяване на огъня в Газа и докато страната „не зачита основните права на палестинския народ“, пише Анадолската агенция.

Това не е първият случай, в който Барселона прекъсва връзките си с Израел.

Декларацията от петък беше предложена от крайнолявата партия „Barcelona en Comun“ на Колау и подкрепена от Социалистическата партия на Кольбони, както и от лявата сепаратистка партия ERC.

В декларацията се осъждат всички нападения срещу цивилното население, както от страна на Хамас, така и от страна на Израел, както и „всяко колективно наказание, принудително разселване, системно разрушаване на домове и гражданска инфраструктура, както и спирането на електроенергията, водата, храните и медицинските доставки за населението на ивицата Газа“.

Според одобреното от Барселона изявление основните пречки пред постигането на дълготраен мир са „окупацията и колонизацията на палестинските територии“ и „отказът от права“ върху населението.

Други високопоставени членове на националното правителство на Испания, сред които бившият министър и настоящ депутат Йоне Белара, също призоваха страната като цяло да прекъсне връзките си с правителството на Бенямин Нетаняху.

Но това не е позицията на правителството. Испанският министър-председател Педро Санчес замина за Израел и Палестина, за да се срещне с местните си колеги в четвъртък.

Там той се изказа критично за израелския отговор на атаките на Хамас от 7 октомври, като нарече ситуацията в Газа „хуманитарна катастрофа“, призова Израел да „уважава живота на цивилното население на всяка цена“ и заяви, че броят на загиналите цивилни е неприемлив.

Той също така осъди нападенията на Хамас.

Белара заяви, че пътуването на Санчес е „избелване“ на Нетаняху и каза, че вместо това той трябва да бъде в Брюксел и да лобира за това ЕС да приложи санкции срещу Израел по същия начин, по който блокът постъпи с Русия, след като тя нападна Украйна.

Санчес заяви, че мисията му е да положи основите на мирни преговори.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!