България се натисна на нейна територия да има щаб на НАТО, но иначе нямало да праща войски в Украйна

България се самопредложила на нейна територия да се създаде щаб на многонационална дивизия „Изток“ и на многонационален щабен елемент за Черно море. Това е обявил началникът на Щаба на отбраната на Българската армия адмирал Емил Ефтимов, става ясно от прессъобщение на сайта на Министерството на отбраната.

Евтимов е обявил това в в реч на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в София.

„България е надежден съюзник на източния фланг на НАТО, който играе решаваща роля за сигурността на Черноморския регион. Готови сме да продължим да работим за развитието на нашите отбранителни способности, за да подкрепим общите усилия на нашите съюзници за гарантиране на европейската и глобалната сигурност. България предложи създаването на щаб на многонационално поделение „Изток“ и многонационален щабен елемент за Черно море на наша територия“,.

Началникът на отбраната обяви: „Това означава разполагаема инфраструктура и отговорност за осигуряване защитата на силите на многонационалното формирование. Инвестициите, свързани с тези проекти, са твърде голяма тежест за военния ни бюджет“

Думите на адмирал Евтимов бяха потвърдени и от министъра на отбраната Атанас Запрянов. В своята реч пред натовците той казва, че трябва да се направи всичко възможно за укрепването на потенциала за възпиране и отбрана на НАТО в Черно море, като неразделна и ключова част от целия Източен фланг.

„Създаването на многонационална бойна група на НАТО в България е от фундаментално значение за защитата на страната ни като съюзник и е реален принос към сигурността на Югоизточния фланг на Алианса. Днес водената от Италия бойна група е напълно комплектована. Очакваме надграждането на способностите й, за да достигне ниво на бригада, ако и когато е необходимо.

Работим и по създаването на многонационален дивизионен щаб на НАТО в България. Този щаб ще осъществява командването и управлението на съответните формирования на сухопътните войски съгласно регионалните планове на НАТО.

На този фон, в разпространена позиция от Министерството на отбраната се казва: България няма да участва по никакъв начин с военнослужещи на територията на Украйна. Решение за участие на български войски в операции извън територията на страната може да вземе само Народното събрание.

Такова предложение никога не било на дневен ред. Всички инициативи, свързани с подготовката на украински военнослужещи, се извършват извън територията на Украйна.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!