Българи от Сдружение Завѣт в Лондон положиха цветя пред паметника на Уилям Гладстон

"Завет"

По случай националният празник на Република България, вчера – 3 март, членове на Сдружение Завѣт Zavet в Лондон положика цветя пред паметника на Уилям Гладстон в знак на признателност за разгласяването на зверствата на османците при потушаването на Априлското въстание на Запад.

Младите българи споделиха информацията в своята страница във Фейсбук.

„Неговите действия допринасят за свикването на Цариградската посланическа конференция, на която се решава България да получи автономия“, допълват те.

Сънародниците ни припомнят, кой е Уилям Гладстон и какви са заслугите му за България.

„Четири пъти министър-председател, член на Либералната партия. По време на Априлските събития не е в политиката, но се противопоставя на правителството на Дизраели като настройва обществото на страната на българската кауза чрез памфлета “ Българските ужаси и Източният въпрос! „:

„Обръщам се към своите сънародници, от които това зависи в много по-голяма степен, отколкото от който и да е друг народ в Европа, да изискват и настояват пред нашето правителство да промени своята едностранчива позиция и да насочи в съзвучие с европейските държави цялата си енергия към премахването на османското управление в България! Нека османците сложат край на своите безчинства по единствения възможен начин, а именно като сложат край на собственото си присъствие…“

Благодарим на всички знайни и незнайни герои дали своя принос в нашата борба за Свобода!“

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!