Повдигнаха обвинение на българите, задържани във Великобритания за шпионаж

Британската прокуратура повдигна обвинение на петима български граждани в шпионаж в полза на Русия, пише КРОСС. Te ще бъдат обвинени в заговор за извършване на шпионаж, съобщи британската Кралска прокуратура (CPS).

Трима мъже и две жени ще бъдат обвинени в „заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на врага с цел да се навреди на сигурността и интересите на британската държава“.

Петимата български граждани са задържани във Великобритания през февруари, припомня пресслужбата на Кралската държавна прокуратура по наказателни въпроси.

45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов, 31-годишната Катрин Иванова, 31-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова са обвинени в заговор за събиране на информация, която би била пряко или косвено полезна за неприятелска страна в периода между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г., с цел да се навреди на сигурността и интересите на британската държава„, се казва в изявлението.

Прокуратурата уточнява, че преди това Русев, Джамбазов и Иванова са били обвинени само в подправяне на официални документи, включително паспорти и други документи за самоличност.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече