Бербок: Бъдещето на Украйна е в ЕС, който ще обхване и Луганск

Аналена Бербок, външен министър на Германия

Германският външен министър Аналена Бербок заяви по време на изнесеното заседание на Съвета на външните министри на Европейския съюз в Киев, че бъдещето на Украйна е в рамките на ЕС, който „скоро ще се разпростре от Лисабон до Луганск“.

„С тази изнесена извън границите на Европейския съюз среща на външните министри на ЕС ние водим Европейския съюз там, където сърцето на Европа бие най-силно в момента. Тук, в Киев, в Украйна. Бъдещето на Украйна е в Европейския съюз, в нашата общност на свободата. И скоро то ще се простира от Лисабон до Луганск“, заяви германската външна министърка, чиято реч беше излъчена на интернет страницата на Европейската комисия.

Бербок заяви също, че с борбата си с руската армия Киев „проправя пътя си към ЕС“. „И ние, като европейски партньори и приятели, ще продължим да подкрепяме Украйна в тази борба всеки ден“, каза тя.

В понеделник 2 октомври сутринта външните министри от ЕС се събраха на неофициална среща в Киев. На нея те обсъдиха засилването на натиска върху Русия и по-нататъшната помощ за Украйна. В същия ден ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел заяви, че Украйна ще бъде изправена пред „трудна битка“ преди да се присъедини към ЕС, а европейската дипломация трябва да накара украинското общество да работи усилено за това.

Украинският президент Володимир Зеленски подписа заявлението на страната за присъединяване към Европейския съюз на 28 февруари 2022 г. През април същата година украинската страна представи на ЕС попълнената втора част от въпросника за статута на кандидат за членство.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!