Азербайджан ще позволи на предалите се арменски военни да напуснат Нагорни Карабах

Азербайджан ще позволи на разоръжените и демобилизирани военнослужещи от арменските въоръжени сили да напуснат Нагорни Карабах (Арцах) през Лачинския коридор и да отидат на територията, контролирана от Ереван. Това съобщи порталът Trend, като се позова на азербайджанското министерство на вътрешните работи.

Арменските военни без оръжие ще могат да напуснат с автобуси и личен транспорт. Руските мироопазващи сили ще трябва да координират процеса.

Такова споразумение беше постигнато на 20 септември, когато Баку се съгласи да прекрати военната операция в Нагорни Карабах, едно от условията на което беше, слагането на оръжията от арменските военни и силите за самоотбрана в региона. Оръжията ще бъдат предадени на Азербайджан.

По-рано арменският външен министър Арарат Мирзоян заяви, че международната общност трябва да разположи мисия на ООН в Нагорни Карабах. Според него това е необходимо, за да се наблюдават и оценяват спазването на правата на човека, хуманитарната ситуация и сигурността на място.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече