Азербайджан започна на практика военна операция в Нагорни Карабах

Министерството на отбраната на Азербайджан обяви началото на антитерористични мерки на територията, контролирана от самопровъзгласилата се република Нагорни Карабах.

С цел разоръжаване и изтегляне на формированията на арменските въоръжени сили от нашите територии, неутрализиране на военната им инфраструктура, гарантиране на сигурността на мирното население, както и възстановяване на конституционния ред в Азербайджан, в региона започнаха местни антитерористични мерки“, се казва в изявление на Министерство на отбраната на Азербайджан.

Подчертава се, че азербайджанските сили са информирали руските миротворци и Съвместния руско-турски център за контрол на прекратяването на огъня за своите действия. Министерството на външните работи на Турция е подкрепило действията на Азербайджан. Преди това Баку обвини арменските въоръжени сили, че са обстрелвали позициите на азербайджанската армия в посока Агдам.

Министерството на отбраната на страната подчерта, че гражданските обекти и населението не са мишени. В същото време жителите на Степанакерт в контролираната част на Нагорни Карабах съобщиха за обстрел в покрайнините на града.

Според изявленията на министерството азербайджанските военни „с помощта на високоточни оръжия на фронтовата линия и в дълбочина се обезвреждат позициите на формированията на арменските въоръжени сили, техните дългосрочни огневи точки, както и бойните средства и военните съоръжения„.

Арменското министерство на отбраната подчерта, че азербайджанските официални доклади и медии разпространяват неверни твърдения за присъствието на подразделения на арменските въоръжени сили, тяхна военна техника и личен състав в Нагорни Карабах. Самата азербайджанска операция беше наречена мащабна агресия в Армения.

Азербайджан разгърна поредната широкомащабна агресия срещу народа на Нагорни Карабах, стремейки се да завърши политиката на етническо прочистване. Цивилни селища, град Степанакерт, други градове и села са подложени на обстрел от страна на Азербайджан под празния предлог за унищожаване на военни съоръжения“, съобщи Арменско външно министерство.

Москва реагира на изострянето на ситуацията в Нагорни Карабах. Според говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, „мирът между Армения и Азербайджан може да бъде постигнат чрез прилагане на пътните карти, които бяха договорени и за сега са все още само на хартия“. Захарова подчерта и какво трябва да се направи, за да се разреши ситуацията: „да се изпълнят договореностите и да не се провокира ситуацията“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!