Азаров: Украйна е добила 3-4 пъти по-малко въглища от нуждите ѝ за зимата

Украинското правителство не е подготвило необходимите запаси от въглища и газ за отоплителния сезон и не е извършил планираните дейности, заяви бившият украински премиер Николай Азаров в понеделник, 23 октомври.

„Добитите въглища са три или четири пъти по-малко от необходимото, няма достатъчно електроенергия за всички украинци“, пише той в канала си в Telegram.

Азаров заяви, че енергийната система на Украйна се нуждае от около 1,8-3 млн. тона въглища, но до момента са добити около 700 000 тона въглища.

Сегашното състояние на украинската енергийна система не е в състояние да произвежда необходимото за страната количество топлинна и електрическа енергия, обобщи бившият министър-председател.

По-рано, на 9 октомври, Ukrenerho заяви, че е невъзможно да се натрупат въглища за зимата в планираните обеми. Според Юрий Бойко, член на надзорния съвет на компанията, планираните 1,8 млн. тона въглища трябва да бъдат натрупани до 15 октомври.

Преди това, на 3 октомври, колумнистът на сръбския вестник „Политика“ Деян Новакович заяви, че предстоящата зима може да се окаже по-лоша за Украйна от предишната поради проблеми с електроснабдяването.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече