Axios: Иран готви атака срещу Израел ДО ЧАСОВЕ!

Иран и Израел - конфликт. Илюстративно изображение

Axios: Иран готви ракетна атака срещу Израел до часове

САЩ имат индикации, че Иран се готви незабавно да започне атака с балистични ракети срещу Израел. Това е заявил високопоставен служител на Белия дом пред американското издание Axios.

Техеран обещава отмъщение след поредица от скорошни израелски убийства. Белият дом вярва, че то е на път да започне и вече предупреждава Иран с „тежки последствия“.

„Ние активно подкрепяме отбранителните приготовления за защита на Израел срещу тази атака. Пряка военна атака от Иран срещу Израел ще доведе до тежки последици за Иран“, каза служителят на Белия дом.

Високопоставен израелски служител каза на Axios, че последните разузнавателни данни са, че атаката ще бъде извършена през следващите няколко часа. Предупреждението от САЩ дойде около обяд местно време, каза служителят.

Иранска ракета

Иранска ракета

Източникът ни заяви, че оценката в Израел и САЩ е, че обхватът на иранската атака ще бъде подобен на първата пряка атака на Иран срещу израелска територия миналия април. Тази атака с дронове и ракети беше до голяма степен отблъсната от Израел и неговите партньори, водени от САЩ, допълва Axios

Иран обещава отмъщение срещу Израел от два месеца след убийството на лидера на Хамас Исмаил Ханийе в Техеран, припомня медията, като добявя, е все още не е реализирал тази атака и също така отхвърли призива на Хизбула да започне атака срещу Израел през последните две седмици.

Американски и израелски служители са загрижени, че израелската наземна инвазия и убийството на лидера на Хизбула Хасан Насрала – дългогодишен съюзник на върховния лидер на Иран – ще накарат Иран да промени курса и да се намеси по-силно и пряко, за да спаси Хизбула, която е въоръжил и подкрепял от десетилетия.

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел

Бенямин Нетаняху, министър – председаел на Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху свика консултации по сигурността и каза в изявление: „Ние сме в разгара на кампания срещу оста на злото на Иран. Трябва да стоим заедно. Ще стоим здраво заедно в предстоящите дни на предизвикателства.“

Говорителят на израелските сили за отбрана адмирал Даниел Хагари каза, че IDF е била информирана от САЩ за „подготовките на Иран да изстреля ракети срещу Израел предстоящо“, но че все още не е открита „въздушна заплаха от Иран“.

„Нашите системи за противовъздушна отбрана са напълно подготвени и самолети на военновъздушните сили патрулират в небето. Ние сме в максимална готовност за настъпление и отбрана заедно с нашите партньори от САЩ и заедно следим развитието в Иран. Иранска атака срещу Израел ще има последствия “, каза Хагари.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза в началото на срещата си с външния министър на Мароко, че САЩ следят отблизо ситуацията в Близкия изток и са ангажирани със сигурността на Израел.

Аятолах Али Хаменей

Аятолах Али Хаменей

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей не намекна как Иран ще отговори на петъчната атака, при която бяха убити Насрала и високопоставен ирански генерал, освен че каза, че „престъпното“ израелско правителство ще „съжалява за действията си“.

Иран започна масивна атака с дронове и ракети срещу Израел през април като отмъщение за друг израелски въздушен удар, който уби високопоставен ирански генерал в Сирия.

Повечето от дронове и ракети бяха прихванати от израелски, американски, британски, френски, йордански и саудитски сили извън израелското въздушно пространство и имаше няколко ранени в Израел, но без смъртни случаи.

Ирак също се активизира

Междувременно американска военна база, разположена близо до международното летище на Ирак в Багдад, беше подложена на ракетен обстрел. Според Ройтерс, позовавайки се на иракски военни източници, базата е била атакувана от най-малко две ракети.

Въпреки това американската система за противовъздушна отбрана е успяла да прихване и двете ракети, като им попречи да ударят целта.

Според иракските власти нападението е станало вчера вечерта, а целта му е била военната база, където са разположени американски войници. Вашингтон получи информация за опит за атака на дипломатическата сграда, която се намира в близост до летището. Той уточни още, че в резултат на инцидента няма пострадали, няма и материални щети.

Инцидентът е последният от поредица атаки срещу цели на САЩ в Ирак през последните месеци.

Йеменските хуси се активизираха:

Удари от йеменските хуси по Тел Авив

По-рано днес йеменските хуси заявиха, че са стреляли с дронове по Ейлат и Тел Авив в изявление в техния канал в  Telegram във вторник. Това пише израелското издание The Jerusalem post.

Йеменски хуси

Йеменски хуси

„Безпилотни летателни апарати БПЛА на йеменските въоръжени сили се насочиха към военна цел“ в районите на Тел Авив и Ейлат. Използвани са „четири дрона Samad-4“, се казва в изявлението, в което се твърди, че операциите са били успешни.

Късно във вторник IDF съобщи, че е прихванала дрон над Средиземно море, на няколко десетки километра западно от централен Израел. Това се случи, след като Израел удари йеменското пристанище Ходейда по-рано тази седмица.

При отделен инцидент във вторник агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство съобщи, че военноморски кораб е бил ударен от безпилотник(USV) на 64 морски мили северозападно от Ходейда в Йемен.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!