AXIOS: 5 неща, които ще направи Тръмп по време на имперския си мандат бързо и яростно

Ако бъде преизбран, бившият президент Тръмп планира незабавно да изпробва границите на президентската и управленската власт, тъй като знае, че ограниченията на Конгреса и съдилищата са значително по-слаби, отколкото по време на първия му мандат, казват неговите съветници. По този повод американското либерално издание Аxios, което се отнася особено остро към Тръмп, предполага пет политики, към които той най-вероятно ще се насочи. В разбираниятана либералите те са абсолютен кошмар.

Не става дума само за решението на Върховния съд от понеделник, според което президентите се ползват със значителен правен имунитет за действията си по време на мандата.

Тръмп ще встъпи в длъжност с кабинет и персонал, предварително проверени за лоялност, и с напълно съобразена републиканска коалиция в Конгреса – лишена от критици на позиции с реална власт.

Това е основната причина много демократи да се притесняват, че президентът Байдън прави една от най-големите авантюри в историята на САЩ, като остава в надпреварата на фона на острите опасения за възрастта му.

Тръмп обещава безсрамно имперско президентство – такова, което ще насочи Министерството на правосъдието срещу критиците, ще депортира милиони хора, които се намират в САЩ нелегално, ще наложи 10-процентни мита върху хиляди продукти и ще уволни може би десетки хиляди държавни служители, които се смятат за недостатъчно лоялни.

Той ще разшири правомощията на президентството по начин, който не е виждан през нашия живот. Той казва това последователно и ясно – така че това не е предположение.

Ако бъде избран, това ще се случи бързо и яростно.

Благодарение на решението на Върховния съд от понеделник Тръмп може да преследва плановете си, без да се страхува от наказание или ограничения.

1. Ако Тръмп бъде преизбран, той бързо ще създаде огромни лагери и ще депортира милиони хора (считайте основно от Латинска Америка, бел.ред., които наводниха САЩ по времето на Байдън), които се намират в САЩ нелегално. Той би могъл да се позове на Закона за въстанията и да използва войски, за да блокира южната граница.

2. Във Вашингтон Тръмп ще пристъпи към уволнение на потенциално десетки хиляди държавни служители (има информация, че ще извърши сериозна чистка във ФБР и ЦРУ, бел. ред.), като използва противоречиво тълкуване на закона и процедурата. Той би заменил много от тях с предварително проверени лоялисти.

3. Той би централизирал властта над Министерството на правосъдието, което в миналото е било независимо от президентската власт.

Планира да номинира доверен лоялист за главен прокурор и заплаши да се насочи към критиците и дори да ги вкара в затвора.

Той би могъл да поиска федералните дела срещу него да бъдат прекратени незабавно.

4. Много от осъдените на 6 януари могат (бунтът над Капитолия бел.ред.) да бъдат помилвани – обещание, което Тръмп даде на предизборни митинги, където ги приветства като патриоти, а не като престъпници. Ще започнат разследвания на Биденс.

5. Тръмп заяви, че ще наложи 10% мита върху повечето вносни стоки (включително от ЕС), което ще разпали евентуална търговска война и ще доведе до риск от краткосрочна инфлация. Той твърди, че това ще му даде лост за създаване на по-добри търговски условия в полза на потребителите.

Мислете за Тръмп 2025 като за по-добре подготвена, много по-добре организирана, много по-мощна версия на Тръмп 2017 – минус спирачките от Републиканската партия.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!