Светослав Атаджанов: От пушилката в Близкия Изток няма да пламне пожар

Фейсбук

Хамас“ съобщи, че политическият му лидер Исмаил Хания е бил убит при израелски удар в Иран, където е присъствал на встъпването в длъжност на новия президент на страната.
„Братът, лидерът, муджахидинът Исмаил Хания, ръководителят на движението, загина при ционистки удар по щаба му в Техеран, след като участва в инаугурацията на новия (ирански) президент“, се казва в изявление на движението.

Иранската Революционна гвардия също обяви смъртта на Хания, като заяви, че резиденцията на Хания в Техеран е била „ударена“ и той е бил убит заедно с бодигарда си.

Ден преди това Израел нанесе ракетен удар по Бейрут – столицата на Ливан, по-конкретно района, където се намира болницата Бахман, на 100 метра от централата на военно-политическата организация на шиитските ислямисти Хизбула, в южната част на Бейрут. Няколко къщи и паркирани коли бяха унищожени, а двама висши офицери от Хизбула убити.

Цел на атаката беше един от лидерите на Хизбула Фуад Шукра, известен още като Хадж Мохсен, когото израелците смятат за виновен за обстрела на село в Голанските възвишения.

На 27 юли Хизбула удари село Мадждал Шамс на Голанските възвишения, където живеят предимно друзи (израелски граждани), с неуправляема ракета Фалак-1 от територията на Ливан. Ракетата избухна над футболно игрище и уби 12 деца на възраст от 10 до 16 години. Още най-малко 42 души бяха ранени. Хизбула по принцип не отрече факта на обстрела, но заявява, че целта на атаката е била израелска военна база, разположена в района, а не футболното игрище.

Реджеп Ердоган на митинга в подкрепа на Палестина

В неделя, 28 юли, в централата на Партията на справедливостта и развитието в турската провинция Ризе, турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи открити, публични заплахи срещу Израел.

„Турция може да влезе в Израел, както влезе в Карабах и Либия. Ние ще направим същото с тях. Няма причина да не направим това. Просто трябва да сме силни, за да можем да предприемем тези стъпки“, каза Ердоган дословно.

В отговор на изявлението на Ердоган, израелският външен министър Израел Кац заяви, че турският президент Ердоган може да повтори съдбата на бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин. Кац придружи посланието си с фотоколаж от две снимки: едната изобразява Ердоган със слънчеви очила и шал в цветовете на знамената на Палестина и Турция, а другата показва Саддам Хюсеин с дълга брада и разчорлена коса при пленяването му

Хирургически точния удар с ракета от 1000 км. разстояние, при който в Техеран бе убит Хания показва, че дори и Путин е уязвим за подобен терористичен акт, а камо ли Ердоган… .

И така, какво се получава в крайна сметка?

Коалиция от враждебни мюсюлмански държави, очевидно не пламтяща от любов към Израел се оформя постепенно.

Да, тази коалиция все още е хлабава, шарена и доста страхлива. Израел успешно ги елиминира един по един. Тези хора, очевидно, нямат съвместен план за действие срещу Израел. Засега има само шумни и показни изявления.

Най-вероятно израелците ще прецакат Хизбула и успешно ще довършат Газа. Хусите ще си останат далеч на спасително разстояние, а Турция и Иран няма да посмеят да нападнат сериозно.

След което, всичко ще се успокои отново за известно време – до следващото обостряне.
Израел ще довърши Газа – без да забравя от време на време да притиска и Хизбула.
Ислямският свят ще си остане само възмутен.
Няма да има нищо повече, както всички подозираме…

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!