Asia Times: Зад покушението на Фицо ЖЕСТОКА СХЕМА! Компютърът на стрелеца изтрит. Съдията бави обиск на дома му дни. Охраната на премиера го тикала към покушението

След покушението срещу словашкия министър-председател Роберт Фицо някой е получил достъп до компютъра на извършителя и е изтрил всички файлове. Служителите на Бърза помощ не са присъствали на мястото на инцидента, а охранителите не са попречили на стрелеца да натисне спусъка пет пъти. Нови подозрителни подробности за опита за убийство на Фицо изтъква Asia Times.

Файловете са изчезнали два часа след стрелбата

Словашкият министър на вътрешните работи Матуш Сутай Есток обяви сформирането на екип за разследване на случая. Разследващият екип предполага, че стрелецът – писателят и политически активист Юрай Чинтула – не е бил просто самотен стрелец.

Според министъра два часа след покушението от домашния компютър на извършителя са били изтрити цялото съдържание и историята на съобщенията му във Facebook.

Самият Чинтула не е имал достъп до ИТ устройствата си, тъй като беше задържан на мястото на престъплението. Съпругата му също не е използвала техниката – тя е помагала в разследването. Ръководителят на МВР смята, че зад престъплението може да стои цяла група от хора.

Говорителят на МВР не обясни дали съучастници са проникнали в апартамента или са използвали отдалечен достъп до компютъра.

Да припомним, че тази седмица Google изненадващо премахна канала на Юрай Чинтула в YouTube, „за да не предизвиква излишна лудост около самоличността на престъпника.“

Това обаче беше придружено от официално изявление на директора по комуникациите на Google в Чехия и Словакия. От представителите на компанията на Марк Зукърбърг не бяха чули за подобни ходове.

Съдията предотврати претърсването на апартамента

Опитът за убийство стана миналата седмица в сряда, но съдията не позволи на полицията да претърси апартамента на Чинтула ЧАК до петък.

Министърът на отбраната и вицепремиер Роберт Калиняк не можа да даде никакво обяснение, отбелязва Asia Times.

Инцидентът стана след заседание на кабинета, когато Фицо е излязъл да поздрави своите привърженици и избиратели.

За разлика от други публични събития обаче, на мястото на инцидента не е имало линейка и наблизо не е имало болница. Наложило се е Фицо да бъде транспортиран до друг град.

Охранителите пускат Фицо да мине пред тях

Друг подозрителен детайл, който ясно се вижда във видеозаписа на стрелбата, е поведението на охранителите на Робърт Фицо.

Журналистите от Asia Times отбелязват, че когато министър-председателят се приближава към кордона от публика,

самите охранители го пропускат да мине пред тях, което противоречи на правилата за сигурност на първоинстанционните лица.

Освен това от другата страна на кордона в тълпата от почитатели на Фицо НЕ Е ИМАЛО служители на охраната, които е трябвало да се слеят с тълпата и да контролират ситуацията.

По оценка на експертите са били необходими поне три-четири секунди, за да бъдат произведени пет изстрела.

През това време никой не се е намесил, не е хванал ръката на Чинтула и не се е опитал да прикрие Фицо с тялото си, отбелязва изданието.

По-рано Алексей Фонарев, професионален руски бодигард с над 20-годишен опит и ръководител на щаба на Националната асоциация на бодигардовете на Русия, обърна внимание на подозрителното поведение на охранителите на политика.

„От моя гледна точка това беше ясна постановка, както в случая с Шиндзо Абе (министър-председател на Япония, застрелян през 2022 г. – бел. ред.).

Очевидно е участието на някой от разузнавателните служби или от вътрешния кръг.

За да бъде стрелецът на определено място, той трябва да знае, че жертвата ще бъде там. А за да бъдат изобщо един срещу друг, единият трябва да бъде буквално доведен до другия. Невъзможно е да се знае предварително къде да се застане. Има 25% вероятност да се досетите. Обектът може да тръгне надясно, наляво, назад или напред. Стрелецът просто е стоял в центъра, а Фицо е отишъл направо към него“, казва експертът в коментар за aif.ru.

Със съдбата на Фицо вече са заплашени и други политици

Друг намек за планирания характер на покушението може да се види в признанието на грузинския премиер Иракли Кобахидзе.

Той заяви, че в разговор с член на Европейската комисия (изпълнителния орган на ЕС) последният се е опитал да сплаши грузинския политик с примера на опита за убийство на Роберт Фицо. Повод за спора бил законът за чуждестранните агенти, който се опитват да приемат в Грузия против волята на прозападните служители.

„В разговор с мен еврокомисарят изброи редица мерки, които западните политици биха могли да предприемат, след като преодолеят ветото върху закона за разкриване на прозрачност, и докато изброяваше тези мерки, той спомена:

„Виждате какво се случи с Фицо и трябва да бъдете много внимателни“, каза Кобахидзе.“

Той също така заяви, че атаката срещу Фицо е проследена от разузнавателните служби на една от страните, които са „особено тясно свързани с Партията на глобалната война“, и обвини партията, че иска да внесе хаос в Грузия.

И не на последно място:

От една седмица не са известни подробности за състоянието на ранения Роберт Фицо. Медиците определят състоянието му като сериозно, но стабилно.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!