Asia Times: Политическите земетресения в Европа – пагубни за Макрон и очертаващ се разпад на властта на Шолц

От ДИЕГО ФАСНАХТ

Европейските избори предизвикаха шокови вълни на континента, разкривайки значителни промени в политическите пейзажи и сигнализирайки за потенциални промени в геополитическата динамика. Резултатите бяха особено разтърсващи за френския президент Еманюел Макрон и зелените партии в цяла Европа, особено в Германия.

Изборите се оказаха особено пагубни за Макрон и неговите съюзници. Проевропейската коалиция на Макрон претърпя тежко поражение, като изостана далеч зад крайнодясното Национално обединение (RN), водено от Марин Льо Пен.

Марин льо ПенСлед като RN получи 31,5 % от гласовете срещу 15,2 % за Макрон, френският президент беше принуден да разпусне Националното събрание (парламентът на Франция) и да свика предсрочни парламентарни избори, насрочени за 30 юни, с втори тур на 7 юли. Този ход подчертава дълбочината на политическата криза във Франция и несигурното положение на Макрон.

В Германия Зелените се сблъскаха със значителен неуспех, като загубиха значителна част от предишната си подкрепа. Партията, която някога беше силен застъпник на агресивната политика за климата и военната подкрепа за Украйна, отбеляза драстичен спад на дела на гласовете си до 11,9%, в сравнение с 20,5% на предишните европейски избори.

Този спад подчертава нарастващото обществено разочарование от „Зеления нов курс“ и по-широката програма на Давос, която много избиратели в Европа отхвърлиха.

Забележителна тенденция на тези избори е противопоставянето на лидерите, които са подкрепяли военното участие в Украйна. Макрон, гласовит привърженик на доставките на оръжие или дори на възможността за изпращане на войски в Украйна, се оказа в губеща позиция, тъй като избирателите все повече се противопоставят на продължаването на конфликта с Русия.

Тези настроения намират отзвук не само във Франция, тъй като германските гласоподаватели също се отдръпнаха от партиите, които се застъпват за агресивни позиции спрямо Русия.

Резултатите от изборите във Франция предизвикаха дискусии за потенциални политически промени в Германия. След като дясната партия AfD (Алтернатива за Германия) и новосформираната ляво-национална партия BSW (Bündnis Sahra Wagenknecht) отбелязаха значителни успехи, натискът върху германското правителство нараства.

Подкрепата за AfD нарасна до 15,9 %, а BSW дебютира със забележителните 6,1%. И двете партии, известни с мирно ориентираните си политики, се възползваха от намаляващата популярност на Зелените и управляващата коалиция.

Тъй като в Германия предстоят избори в източните региони, където AfD и BSW са особено силни, перспективата тези партии да придобият по-голямо влияние е голяма.

Ако AfD постигне почти същия резултат в Саксония като на тези европейски избори, партията ще бъде близо до абсолютно мнозинство и ще може да състави правителство на германска федерална провинция. Такъв резултат би могъл да застраши стабилността на правителството на канцлера Олаф Шолц, което може да доведе до нови национални избори.

Веднага след като станаха ясни резултатите от изборите в неделя, генералният секретар на опозиционната ХДС Карстен Линеман призова Шолц да внесе вот на доверие в парламента, което може да доведе до нови избори, ако не получи вот на доверие от мнозинството в парламента.

Електоралните успехи на AfD и BSW, които се обявяват за прекратяване на конфликта в Украйна, показват по-широка геополитическа промяна. Тези партии, заедно с фигури като бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, наблягат на дипломацията пред военните решения.

Ако тези политически сили получат повече власт, Европа може да види значителна промяна в подхода си към конфликта в Украйна и отношенията с Русия.

Неотдавнашните коментари на Илон Мъск отразяват тези променящи се настроения. Мъск постави под въпрос негативното представяне на AfD, като отбеляза, че политиката им не изглежда екстремистка. Изказването му подчертава по-широката преоценка на политическите етикети и съюзи в светлината на променящите се обществени мнения.

Предстоящите избори в Източна Германия биха могли допълнително да затвърдят тези тенденции. Тъй като AfD вече води в тези региони, потенциалните им победи биха могли да разрушат настоящата правителствена коалиция и да предизвикат предсрочни национални избори. Подобен сценарий вероятно ще засили влиянието на ориентираните към мира партии и ще намали доминацията на поддръжниците на войната.

Забележително е също така, че сред младите избиратели AfD е на едно ниво с ХДС. Преди това Зелените бяха особено силни сред младежите. На последните избори Зелените получиха 30 % от гласовете на младите избиратели, но този път те спаднаха до 12 %. CDU и AfD отбелязаха 17% сред младите избиратели.

Политическите земетресения в Европа са нещо повече от електорални размествания – те представляват дълбоко преосмисляне на геополитическите стратегии на Европа. Тъй като традиционните структури на властта са изправени пред предизвикателства, се появяват нови съюзи и приоритети.

Призивът за мир и дипломатически решения, който се повтаря както от европейски, така и от американски политически фигури, може да преобрази бъдещето на континента и неговата роля на световната сцена.

Неотдавнашните европейски избори подчертават значителните политически размествания и възникващите геополитически промени. Отхвърлянето на Зеления нов курс и политиките, подкрепящи войната, в съчетание с възхода на ориентираните към мира партии, подсказва за променяща се вълна в европейската политика.

Докато Франция и Германия се ориентират в тези бурни води, резултатите несъмнено ще окажат влияние върху по-широкия геополитически пейзаж с последици, които се простират далеч отвъд континента.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!