Асен Василев пред Die Welt: Руската пропаганда внушава на гражданите, че българите са втора категория европейци

България най-накрая иска да бъде приета в Шенгенското споразумение, но Австрия е против. Обвиненията на Виена са, че София не прави достатъчно за справяне с нелегалната миграция. Министърът на финансите на страната ни Асен Василев обаче изрази несъгласието си с тази оценка в интервю пред германското издание Die Welt.

По думите му, България сега чака нова концепция за миграцията от ЕС.

Според Василев руската пропаганда внушава на гражданите, че българите са втора категория европейци и това ще се промени с влизането ни в Шенген.

По думите му, за централно и западноевропейските страни членки е икономически нерентабилно България и Румъния да са извън зоната без граничен контрол.

Всеки ден по 4000 камиона преминават българо-турската граница посока Западна Европа, но престояват дни наред на бъдещата вътрешна граница с Румъния. Това оскъпява превозваните стоки„, обяснява министърът.

Той коментира и наказателните такси върху транзита на руски газ през българска територия. По думите му, данъкът от 20 процента ще оскъпи доставките и така ще направи вноса на руски газ неизгоден за Сърбия, Унгария и Австрия.

Източник: Фокус

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече