Асен Василев отрече срещите с контрабандистите в министерството. „Фабрикувана атака“ било

Бившият финансов министър Асен Василев отрече да се е срещал със сочените за ръководители на престъпна група за контрабанда Марин и Стефан Димитрови в сградата на Министерството на финансите.

Вчера в комисията бе получена справка от служебния финансов министър Людмила Петкова, в която се твърди, че Димитрови „два или три пъти“ са влизали в сградата на ведомството, пише ЕпицентърБГ

Асен Василев определи тези данни като „изфабрикуван опит за атака срещу него“. Той припомни, че миналата седмица Петкова и председателят на ДАНС Пламен Тончев съобщиха, че няма данни Димитрови да са посещавали Министерството на финансите. По думите му въпросната справка е получена на „хвърчаща бележка“ от служител от охранителна фирма, като в нея няма нито дати, нито часове. Асен Василев призова да се поискат видеозаписите от ведомството и данните от неговата секретарка, в която се пази информация за провежданите срещи.

Думите на Василев предизвикаха остра реакции сред членовете на комисията.

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС обяви, че в комисията има постъпили данни, че двамата обвиняеми са посещавали Министерството на финансите.

„Данните са, че Стефан и Марин Димитрови са посещавали 2 или 3 пъти финансовото министерство. Те не са записани официално, но са посрещнати и въведени от Лъчезар Ставрев, който е известен като ваш личен шофьор. Кой ви се обади да ги посрещнете, кой ви ги изпрати?“, запита Назарян.

Тези лица не са посещавали МФ и не съм се срещал с тях. Новият министър го потвърди пред тази комисия. Нека да ви обясня как става влизането във финансовото министерство. Той трябва да е записан в моята програма и без да минал през личния ми секретар, шансът за среща с мен е нулев. Вратата е с пропуск, има камери. Тези лица чухме от ДАНС, че са наблюдавани от 2022 г. – ако е така, ДАНС трябва да разполага със записи и данни за тяхното посещение„, обясни пред депутатите Асен Василев.

Преди това стана ясно, че Асен Василев и Петя Банкова уволнявали и преназначавали в митниците с фалшиви основания, припомня сайтът.

Преназначенията в митниците започнали дни след прессъобщението, координирано с Асен Василев, пиарът му и Петя Банкова. Вчера от справка, получена в комисията в НС, се разбра за съобщение публикувано на сайта на Агенция „Митници“ за 20 освободени митнически служители заради сигнал за корупция от чужди служби. Такива данни обаче няма в митниците, Министерството на вътрешните работи и в Министерството на финансите.

Това казаха Георги Господинов и Николай Петков – служители в Агенция „Митници“, в парламентарната анкетна комисия, която проверява за корупция в структурата и „евентуалната роля на Асен Василев„.

Временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ изслушва бившия финансов министър Асен Василев.

Скандалът в митниците е от началото на април, когато беше арестувана директорът на агенцията Петя Банкова. В хода на разследването стана ясно, че Банкова се е познавала със Стефан и Марин Димитрови, като тримата са обвинени за участие в организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи.

По време на съдебно заседание бяха цитирани показания на свидетел, според който Димитрови са били познати и с бившия финансов министър Асен Василев.

На вчерашното заседание на комисията стана ясно, че обвинените за участие в престъпна група за контрабанда, подкупи и търговия с влияние баща и син Марин и Стефан Димитрови са посещавали както сградата на Агенция „Митници“, където са се срещали с Петя Банкова, така и Министерството на финансите, където са посещавали министър Асен Василев, така и кабинета на вътрешния министър Бойко Рашков в МВР, припомня Епицентър.

Според справката на МФ Димитрови са посещавали Асен Василев в централата на Министерството на финансите два или три пъти в края на 2023 г. Двамата са преминали през един от входовете, съпровождани от експерт от политическия кабинет на министъра (Лъчезар Ставрев) и влизането им не е било записано.

Информацията е добита от писмени обяснения, снети от отговорника на охранителите във фирмата, която предоставя охранителните услуги на МФ. Миналата седмица служебният министър Людмила Петкова разясни, че видеото от камерите в министерството се пази само месец, а за Димитрови няма записи нито в дневника на посетителите, нито в деловодната система на министерството.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!