Опозицията в Армения: Тече процес за сваляне на премиера и правителството

На 20 септември арменската опозиция обяви началото на процес за отстраняване на министър-председателя Никол Пашинян и неговото правителство от власт.

„Разработихме програма за действие, чиято крайна цел е да отстраним настоящия режим от власт“, заяви Ишхан Сагателян, бивш заместник-председател на парламента на страната и представител на партията „Дашнакцутюн“, на опозиционен митинг пред сградата на арменското правителство, пише Sputnik Армения в Телеграм.

Според него опозиционните сили са решили да сформират национален комитет, който ще отговаря за процеса.

Заедно с опозиционните партии е разработен поетапен план за отстраняване на Пашинян и неговия екип от властта, добави той.

Арменският премиер Пашинян е виновник за конфликта в непризнатата Нагорно-Карабахска република (НКР), заяви на 20 септември Игор Поляченко, ръководител на катедра „Международно сътрудничество“ в Държавния университет по мениджмънт.

Според него с подписването на четиристранното споразумение в Прага Армения е фиксирала на хартия факта на признаване на НКР като азербайджанска територия. По този начин Пашинян постави началото на поредната драма на арменския народ, добави експертът.

Ден по-рано в Ереван започнаха протести срещу Пашинян заради изострянето на ситуацията в Нагорни Карабах с искане за оставката му. Гражданите го обвиняват в предателство и изискват от него да признае републиката.

В същото време азербайджанското министерство на отбраната обяви началото на „антитерористични мерки“ от местен характер в Нагорни Карабах. Така над Степанакерт бяха забелязани ударни дронове на азербайджанската армия, а в околностите на града се чуха експлозии.

По-късно същия ден азербайджанското външно министерство заяви, че единственият път към мира в региона е пълното изтегляне на арменските войници от Нагорни Карабах.

Арменско-азербайджанските отношения се изостриха на фона на спорната собственост на Нагорни Карабах, който през 1988 г. обяви отделянето си от Азербайджанската ССР. По време на военния конфликт от 1992-1994 г. Баку губи контрол над Карабах.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече