Арестуван за корупция зам.-военен министър на Шойгу уверявал: Складовете в Торопец могат да издържат и ядрен взрив

Името на арестуван руски бивш зам.-министър на отбраната изплува покрай взривените едни от най-големи складове за боеприпаси в Торопец от ВСУ. Както ги нарича Телеграм каналът „Рибар“ – складове за супер ракети.

Става дума за бившия зам.-министър на Шойгу Дмитрий Булгаков. Той и в този момент е зад решетките, заради обвинения в корупция, пише Lenta.ru

При завършването на арсенала от складови съоръжения, същият  армейски генерал е заявил, че хранилищата могат да издържат дори на „ядрен взрив“. Очевидно обаче бяха вдигнати във въздуха даже не от ракета, а от дрон, каквато е първоначалната информация.

Още през 2018 г. руският заместник-министър на отбраната Дмитрий Булгаков е докладвал на министъра, че изграждането на комплекса от съоръжения е напълно завършено.

Тогава е дал да се разбере, че то е съставено от масивни бетонни складове за съхранение на ракети, боеприпаси и други взривни материали.

Били са спазени всички предписани условия по строителството и складовете в Торопец отговаряли на „най-високите международни стандарти“. Същият можел да издържи на преки въздушни удари от „ракети и ядрен взрив“.

Преди да бъде изградено скъпото съоръжение боеприпасите са съхранявани в дървени складове, което той определил, като да „ходиш без бронежилетка“.

Дмитрий Булгаков е бивш заместник-министър на отбраната на Руската федерация, който е отговарял конкретно за логистичната поддръжка на руската армия до 2022 г. Той беше задържан през юли тази година по дело за корупция.

КритичноБГ припомня, че по неофициална информация, освен складовете с боеприпаси, украинците са вривили и току що пристигнали руски влакови композиции пълни с боеприпаси и които са били в очакване всеки момент да бъдат разтоварени от товара в защитените бетонни помещения на хранилището. До това обаче не се е стигнало, заради удара с безпилотник от страна на ВСУ.

Източници в Телеграм заявяват, че Киев е бил подпомогнат от сателитни стивки на разузнавателни спътници, които са им редоставени от страните членки на НАТО. Не се уточнява кои са те, но най-вероятно, ако това е така, става дума или за Великобритания, или за САЩ.

Междувременно преди час окръжната управа отговаряща за град Торопец забрани да се публикуват снимки и видеоклипове от мястото на произшествието. Тя продължава да твърди, че взривът е в резултат на „отблъскване“ на атака на безпилотен летателен апарат.

Управата на окръжието дори заплаши, че тези, които публикуват снимки и видео от гасенето на пожара на мястото, където бяха военните складове ще попаднат под ударите на закона. 

„Тези, които публикуват и изпращат подобни материали, действат на страната на врага и вредят на сигурността на страната ни. Подобни действия ще бъдат преценявани от гледна точка на Наказателния кодекс. На лицата, които разпространяват снимки и видеоклипове, ще бъдат наложени мерките, предвидени в Наказателния кодекс на Руската федерация“, завършват управницитет на региона.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ВСУ удариха един от големите руски складове за боеприпаси. Димът е засечен от космоса, а взривът предизвика сеизмични трусове. ВИДЕО

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!