ОЩЕ ЕДИН! Арестуваха зам.-началника на Генералния щаб на руската армия

от Лазар Лазаров

Генерал-лейтенант Вадим Шамарин, началник на Главното управление за комуникации на руските въоръжени сили, е арестуван, предаде Lenta.ru.

Уточнява се, че той заема и поста заместник-началник на Генералния щаб на Руските въоръжени сили. Органите на реда задържаха генерал-лейтенанта по-рано в четвъртък, 23 май.

Главният офицер по комуникациите на руската армия е отведен за разпит в Главното военно следствено управление на Следствения комитет на Русия. Домът му също е бил претърсен.

Към момента той е арестуван като обвиняем за два месеца. Според източник от вестник „Коммерсанть“ Шамарин е замесен в дело за „предполагаема измама“. В същото време се съобщава, че той е заподозрян в получаване на подкуп в особено големи размери. Съгласно част 6 от член 290 от Наказателния кодекс на Руската федерация, той е изправен пред до 15 години затвор.

От 1992 г. Шамарин е командир на взвода за дистанционно управление на радиоцентъра и заместник-началник на радиоцентъра по техническата част. През 2020 г. е назначен за изпълняващ длъжността началник на Главното управление на комуникациите на ВС на РФ – заместник-началник на Генералния щаб на ВС на РФ. След това от 2021 г. е непосредствен началник на управлението и заместник-началник на Генералния щаб.

По-рано през май стана известно, че 235-и гарнизонен военен съд арестува бившия командир на 58-ма гвардейска общовойскова армия на руските въоръжени сили Иван Попов. Той е заподозрян в измама.

В края на април беше арестуван и заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов, а на 13 май стана известно за задържането на генерал-лейтенант Юрий Кузнецов, началник на Главното управление на персонала на Министерството на отбраната. Следственият комитет започна наказателно дело срещу главния служител по персонала на министерството, заподозрян в получаване на подкуп в особено големи размери. По-късно той обжалва ареста си.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!