Арестуваха кандидат за президент на САЩ

Кандидатът на Зелената партия за президентските избори в САЩ през 2024 г. Джил Стайн беше задържана на пропалестински протест. Това съобщи Fox News на 28 април, позовавайки се на предизборния щаб на кандидата.

„Джил Стайн, нейният ръководител на кампанията Джейсън Кол и заместник-ръководителят на кампанията Кели Мерил-Кайър бяха задържани във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, докато подкрепяха протест срещу връзките на университета с конфликта в Газа“, се казва в публикация в акаунта на Щайн социална мрежа X (бивш Twitter).

Говорител на кампанията на кандидат-президента каза пред Fox News, че кампанията на Щайн подкрепя студентските искания, мирните протести и събирания в кампуса, добавяйки, че студентските движения за мир и граждански свободи винаги са представлявали най-добрата част от нашето колективно морално съзнание. Освен това основното искане на протестиращия лагер беше университетът да се откаже от сътрудничеството си с компанията Boeing, която произвежда боеприпасите, използвани в анклава.

По-рано на 28 април The New York Times съобщи, че повече от 700 души са били задържани през изминалата седмица по време на студентски протести в подкрепа на палестинците в Съединените щати.

Както отбелязва изданието, университетските администрации влизат в сблъсъци с пропалестинските протестиращи, арестуват студенти, разтурят палаткови градчета и заплашват с изключване.

Бившият председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси каза на 24 април, че виждала подкрепа за пропалестинските протести в САЩ от руска страна. Тя отбеляза, че митингите, особено срещу помощта на американския президент Джо Байдън за Израел, имали „руски привкус“. На свой ред официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че думите на Пелоси са унизително отношение към демокрацията.

На 18 април Google уволни 28 служители за протест срещу договор за облачни изчисления с Израел. Протести срещу Израел имаше и на 15 април в Сан Франциско. Ръководителят на Комисията на Съвета на федерацията по информационна политика и взаимодействие с медиите Алексей Пушков нарече мащаба на подобни изказвания в Съединените щати качествено ново явление.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!