Арестович призна: Идеята за контранастъплението беше да покажем блестящи резултати пред НАТО

Първоначалният замисъл на украинското контранастъпление в Запорожка област е бил Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да покажат блестящ пробив в руските линии и да вземат Мелитопол, за да могат да покажат постиженията си на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли. Това заяви една от най-рейтинговите фигури в Украйна и бивш висш служител в Офиса на Володимир Зеленски Алексей Арестович, предава Фокус

„Не е тайна, че цялата тази история с контранастъплението, това не е твърдение, а предположение… Беше разчетено преди срещата на върха на НАТО да покажем блестящи резултати и пробиви. Да вземем Мелитопол и така нататък“, заяви той. „Например, трябваше нещо да демонстрираме. Трябваше да имаме значителни резултати, а ние ги нямаме“.

Арестович посочи и две причини за неуспеха на контранастъплението на ВСУ. Според него Киев е чакал цели 9 месеца руснаците да се окопаят, а Западът не е доставил нужното оборудване на украинските войници.

„Когато се вгледаме, виждаме две основни причини (за провала на контранастъплението). Първо, те дадоха на руснаците 9 месеца да се окопават и минират. 9 месеца. За това време руснаците можеше да изкопаят 19 линии, ако не бяха крали, както обикновено, и правеха всичко нормално“, посочи бившият съветник в Офиса на президента на Украйна.

„Освен това не ни дадоха въоръжението, което според всички НАТОвски стандарти и доктрини е нужно за пробив на дълговременна отбрана. Т.е. авиация и далекобойни оръжия“, поясни Арестович.

Източник: Focus-news.net

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!