Арестович призна: Фронтът ни се срива до броени месеци. Губим ключови индустриални градове

Армията на Украйна е деморализирана, твърди той

Алексей Арестович, бивш съветник на президентската канцелария на Владимир Зеленски

Украинският фронт може да се срине до три-четири месеца. Това заяви в интервю бившият съветник на украинската президентска канцелария Алексей Арестович. По думите му, тече процес на разпад на фронта, от украинска страна, както и пълна демотивация на войсковия състав. Това пък е резултат от вътрешната политика на страната и потъналия в тежки корупционни скандали политически елит на Киев. Арестович, който откакто не е в близкото обкръжение на президента на страната с изтекли функции Владимир Зеленски, не спестява критиките си към ръководството на Киев и по-конкретно към бившия комик и президент и настоящ днес… всъщност не е ясно, какви са функциите на Зеленски от правна гледна точка.  Арестович твърди, че идва времето Украйна да изгуби важни градове, които са индустриални центрове. КритичноБГ публикува откъси от неговото интервю:

„След два-три месеца, хайде, три-четири да са, фронтът, който в момента се срива в две направления и бавно отстъпва в три, ще започне да се разпада след шест или седем направления.“ Този процес ще стане неконтролируем. Това означава разпадане на фронта“, заявяи той.

Арестович допълни, че в този случай руската армия ще премине към по-мащабна маневрена война, което ще доведе до „разпадането на фронта като такъв“.

„Когато всички тези 700 000 души с оръжия и артилерия не могат да удържат фронтовата линия, врагът ще започне бързо да настъпва в дълбочина, като откъсне Харков и достигне Полтава, Днепър и Запорожие“. Това ще доведе до загубата на ключовите индустриални центрове на Украйна“, заяви бившият съветник в президентската канцелария.

Като основна причина за случващото се Арестович посочи липсата на резерв от мотивирана пехота.

Руска армия

Руска армия

„Никакво количество безпилотни самолети не може да помогне за връщането на границите ни, ако пехотата не тръгне по този път под вражеския огън… Системата за обучение се провали, липсва елементарна мотивация във войските, но има разбиране, че обявената цел на войната е да се достигнат границите от 1991 г. – нереалистично при тези конкретни обстоятелства“, обясни той.

„Освен това мотивация липсва и заради вътрешната политика, където всеки ден се предлагат нови ограничения на правата на гражданите: от културни и езикови забрани до икономически ограничения.“ Почти всеки ден избухват нови корупционни скандали, а хаосът в управлението на армията и държавата се засилва“, добави Арестович.

Това според всичко изброено като проблеми е резултат от неправилно разбиране на ситуацията и невзети навреме решения.

Карикатура на Владимир Зеленски, гражданин на Украйна, симулирана от Изкуствен интелектФото: Фонд за стратегическа култура

Карикатура на Владимир Зеленски, гражданин на Украйна, симулирана от Изкуствен интелект

Затова единственият изход за Украйна днес е да изтрезнее, да спре войната и да започне цялостна реорганизация на държавната система, смята бившият съветник.

Украйна може да оцелее като отделна държава при няколко условия, смята още Арестович. Това е подмяна на водещата идеология, създаване на условия за нова индустриализация, повишаване нивото на суверенитет, както и укрепване на партньорствата със западните страни на основата на двустранни ползи – преди всичко с Румъния, Полша, балтийските държави, както и тези, които са готов да инвестира в Украйна за взаимно изгодни условия.

„Нашият основен – плачещ проблем е демографията. Ако не върнем хората, определено няма да оцелеем. Гражданите трябва да разбират перспективите и възможностите да живеят в Украйна, а не само отговорностите и ежедневните ограничения.

Ако не реорганизираме системата, хората няма да се върнат, а сегашната система ще довърши онези, които остават. Народът на Украйна държи ключовете за това решение“

КритичноБГ припомня, че на 29 август Арестович заяви, че радостта, която била настъпил в Украйна от военното нахлуване на ВСУ в пределите на всепризнатата руска територия в Курск е отстъпила на заден план. 

„Е, празникът в Курск бавно отстъпва на заден план: врагът е прекъснал магистралата Покровск-Карловка. Намеренията му са очевидни: вклинява се в покровската защита. Ако успее, противникът ще завземе централните райони на Донецка област, както и южните райони, които са все още са под наш контрол.

Още тогава той призна, че укрепленията край Донецк са били изградени много добре, но просто нямало вече кой да ги защитава, т.е. не е останала достатъчно жива сила.

Арестович твърди, че сред редиците на украинските войници се разпространява слух, че има вече договорка между Киев и Кремъл, а това е признак на много сериозна деморализация:

„Сред войските се разпространяват слухове (и това е най-лошото от всичко), че Донецката област просто се сдава по силата на споразумение с Кремъл – а това е признак на много сериозна деморализация.“

След като описва изключително драматичното положение за Украйна в района на Покровск, който е почти изцяло в ръцете на руските сили, Арестович пита: Как да обясним на обществеността какво се случва?

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!