АР: Ако Путин спре износа на уран, САЩ и ЕС ще имат сериозни проблеми. И тепърва ще се увеличават

САЩ и европейските им съюзници внасят огромни количества ядрено гориво и ядрени материали от Русия, осигурявайки на Москва така нужните й приходи от стотици милиони долари, които й позволяват да продължава да води войната си срещу Украйна, пише в обобщение по темата Асошиейтед прес.

Продажбите, които не попадат под въведения санкционен режим, предизвикаха тревогата на експерти и политици, според които вносът на руско ядрено гориво помага да се финансира развитието на ядрения арсенал на Русия и усложнява усилията за ограничаване на военните способности на страната.

Зависимостта от руски ядрени продукти и в частност от гориво за атомни реактори, оставя САЩ и техните съюзници изложени на риск от недостиг, ако руският президент Владимир Путин реши да спре доставките.

Предизвикателството вероятно ще става по-осезаемо, тъй като много страни се стремят да увеличат производството на беземисионна енергия, като част от борба срещу изменението на климата.

След началото на войната Русия е продала ядрени продукти за около 1,7 милиарда долара на европейски и американски фирми, сочат търговски данни. Продажбите са реализирани, след като Западът наложи строги санкции на Москва заради инвазията в Украйна през 2022 г., блокирайки вноса на основни руски стоки като петрол, газ, водка и хайвер.

Западът обаче не е склонен да ограничи и руския износ на ядрени продукти, тъй като той играе ключова роля в поддържането на работата на много реактори. Русия е доставила на атомната индустрия на САЩ около 12 процента от необходимите й количества уран през миналата година, по данни на американската агенция за енергийна информация (EIA).

През 2022 г. Европа е получила около 17 процента от урана за своите реактори от Русия

Към момента в процес на изграждане са около 60 реактора по целия свят, а още 300 са в етап на планиране.

Много от 32-те държави, използващи деленето на атома за мирни цели чрез своите около 440 реактора, внасят уран от руската държавна енергийна корпорация „Росатом“ и нейните филиали. Компанията е лидер в света по обогатяване на уран и е на трето място по производство на ядрено гориво, според годишния доклад на компанията за 2022 г.

„Росатом“, която строи 33 нови реактора в 10 страни по света, и неговите дъщерни дружества, са изнесли стоки и материали, свързани с ядрената енергетика, на стойност около 2,2 милиарда долара миналата година, според търговски данни, анализирани от Кралския институт за изследвания в областта на сигурността и отбраната (Royal United Services Institute – RUSI), мозъчен тръст базиран в Лондон.

През февруари те оповестиха данни, според които продажбите в чужбина на руско ядрено гориво и технологии са се увеличили с повече от 20 процента през 2022 г. на годишна база.

Същевременно покупките от членове на Европейския съюз са достигнали до най-високото си ниво от три години.

Главният изпълнителен директор на „Росатом“ Алексей Лихачов заяви пред руското издание „Известия“, че експортният бизнес на компанията трябва да достигне 200 милиарда долара през идното десетилетие. Този доходоносен цивилен бизнес осигурява критично важни средства за другата голяма отговорност на „Росатом“, а именно проектиране и производство на ядрения арсенал на Русия, предупреждават експерти.

„Украйна не разбира защо все още не са въведени санкции срещу „Росатом“ и нейното ръководство“, подчерта украинският президент Володимир Зеленски през май.

По отношение на количествата – вносът на уранови продукти от Русия в САЩ почти се е удвоил – от 6,3 тона през 2020 г. до 12,5 тона през 2022 г., според данни на аналитичната компания „Импорт джиниъс“ (Import Genius).

Източник: БТА

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!