Полша търси ентусиасти за армията си при конфликт с Русия. Обучава ги с лятна програма

от Лазар Лазаров

Въоръжените сили на Полша предлагат на гражданите лятна програма „Почивка с армията“ за доброволно военно обучение в случай на възможен конфликт с Русия. Това съобщава агенция Associated Press.

„Военните въведоха програмата в търсене на новобранци, след като Полша разширява своята 198 000-членна армия в условията на подновена руска агресия в региона, включително в съседна Украйна“, се казва в съобщението.

„Полша въвежда „Почивка с армията“ в рамките на кампания за набиране на нови служители с оглед на Русия“, гласи заглавието на материала.

Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. предизвика импулс сред поляците да искат да защитят нацията, заявява пред AP майор Михал Томчик, говорител на Министерството на отбраната.

„Не сме имали подобна заплаха от Втората световна война“, посочва Томчик. Той отбелязва, че са планирали 10 000 доброволци за програмата, а в нея вече има повече от 11 000 души.

Според AP „ваканцията“ включва военно обучение със заплащане за поляци на възраст от 18 до 35 години. Първо преминават обучение през лятото 28 дни без отпуск, след което полагат войнишка клетва. Това дава право на новобранците да преминат в резерва или да останат да служат в териториалната отбрана.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!